Creare cont Login
elite-imobiliare.ro » trecerea la euro amanata pentru 2019
Vezi ofertele mele salvate


Categorii

Știri și noutăți

PromoReclama

Opinii Clienţi:

Promo

Trecerea la euro, amânată pentru 2019

Nu vom trece la euro în 2015, așa cum s-a tot vehiculat în ultima perioadă. Mai așteptăm, probabil,  până în 2019. Analiștii financiari susțin în prezent că România nu este pregătita să facă parte din clubul statelor care au adoptat moneda europeană. In plus, Zona euro trece printr-o perioadă criză fără precedent din cauza Greciei.

Aderarea României la euro în 2015 este o misiunea extrem de dificilă pentru România. Dacă vom adopta sau nu moneda europeană, vom afla după alegerile parlamentare din decembrie, când noul guvern format va decide dacă va fi menținut sau nu calendarul de adoptare a monedei unice europene.

Din păcate, nu putem să ne gândim să ade­răm la euro dacă agricultura reprezintă 6-7% din PIB și utilizează 25-30% din forța noastră de muncă. Cu cât rezolvăm mai repede problema și scădem partea agriculturii și creștem partea ser­vi­ciilor, cu atât avem șanse mai mari să adoptăm euro”, este de părere economistului-sef al BNR, Valentin Lazea.

Să nu ignorăm însă că economia locală trage de mult spre moneda europeană. În România, peste 70% dintre imprumuturi sunt in euro, foarte multe prețuri sunt calculate în euro, de la telefonia mobilă, mașini, până la case. Astfel, acceptarea monedei unice ca monedă de tranzacție este mai ușoară spre deosebire de Polonia, unde zlotul face legea.

Surse de pe piața financiară spun că, cel mai probabil, vom trece la euro în 2019. Dar înainte de asta, trebuie să trecem printr-o perioadă intermediară de cel puțin doi ani, denumită mecanismul de schimb valutar (ERM II), interval în care va fi testată stabilitatea monedei naționale. Astfel, cursul trebuie să rămână într-un interval de variație de plus/minus 15% față de un nivel central agreat. Celelalte criterii de convergență sunt legate de stabilitatea fiscală, stabilitatea prețurilor și a ratelor dobânzilor.

Totodată, înainte de a intra în Zona euro, o țară trebuie să respecte criteriile economice incluse în Tratatul de la Maastricht. Concret,  deficitul bugetar nu poate fi mai mare de 3% din PIB, datoria publică nu trebuie să fie peste 60% din PIB, iar inflația să nu depășească cu 1,5% media celor mai performante țări din Zona euro.

În ultimul an, instituții financiare din afara României au întocmit o serie de rapoarte care pun sub semnul întrebării pla­nul de convergență al autorităților române privind adoptarea euro în 2015, indicând chiar posi­bilitatea trecerii la moneda unică europeană în 2019 sau chiar 2024.

 

Mircea Vinteanu - Realtor & CRS - Elite Imobiliare Constanta

Sursa: Imopedia

Vezi toate ştirile

Data publicarii: 2012-10-29

Opinii clienti:

Momentan nu exista opinii postate.


©2011 www.elite-imobiliare.ro. All rights reserved.            Webdesign: Webdesign, creare site-uri web si magazine virtuale Găzduire: Gazduire web si inregistrare domenii Promovare: Catalog firme si companii