Creare cont Login
elite-imobiliare.ro » sute de impozite aberante golesc buzunarele romanilor indiferent de guvernare
Vezi ofertele mele salvate


Categorii

Știri și noutăți

PromoReclama

Opinii Clienţi:

Promo

Sute de impozite aberante golesc buzunarele românilor, indiferent de guvernare

Românii plătesc sute de taxe anual, pentru achitarea cărora pierd nepermis de mult timp la ghișee. Inlesnirile fiscale s-au transformat într-o promisiune permanentă pentru toate Guvernele care s-au succedat în ultimii ani. Multe taxe au fost anulate și apoi reinstaurate, dar un anume set de impozite, cunoscut drept „impozitele aberante”, a rămas neatins de-a lungul timpului. Românii continuă să plătească impozit pe șanț, apă de ploaie și chiar pe orarul magazinelor.

Mai citeste si ... Studio Plus Residence Popesti Leordeni. România s-ar putea înscrie cu succes pe lista recordurilor în materie de taxe aberante. În urmă cu trei ani, existau nu mai puțin de 491 taxe parafiscale. Între timp, numărul lor a scăzut la 263, iar oficialii Guvernului au promis în mod repetat că se va ajunge la doar 100 impozite. Dificilă misiune, dat fiind faptul că este vorba despre taxe care nu se regăsesc în Codul Fiscal, ci sunt impuse de diferite autorități naționale sau locale.

„Primăriile locale sunt, de cele mai multe ori, locul în care se petrec aceste schimbări. Edilii trag cât pot să aibă încasări cât mai mari la buget. Paradoxul stă însă în faptul că, de multe ori, administrarea lor costă mai mult decât se încasează de pe urma lor. Își dau seama, le scot, dar România își perpetuează astfel imaginea de unul dintre cele mai instabile medii de afaceri din lume”, arată Rodica Sănduleț, avocat specializat în taxe și impozite.

Romania este in urma cu cateva zeci de ani la sistemul de impozitare

De altfel, acestea sunt și motivele pentru care România este la sfârșitul listei în Raportul Paying Taxes: în 2011, am ocupat locul 151 dintr-un total de 183 de țări. Performanțele țării noastre sunt dintre cele mai slabe la toate capitolele, atât de formă, cât și de conținut. Nu numai că taxele noastre sunt inutile și instabile, că nu avem încă un sistem informatic, dar se taxează situații absolut surprinzătoare, pentru specialiștii din țările civilizate.

„Cele mai multe taxe sunt pe muncă. Este vorba despre 84 biruri pentru cei care muncesc. Au existat promisiuni de schimbare, dar departe de concretizare. Adesea acestea au apărut în perioadele electorale sau preelectorale”, continuă Rodica Sănduleț.

Proprietățile multiple au ținut primul rând din lista schimbărilor mai mulți ani la rând. S-au implementat, s-au anulat și s-au modificat mai multe forme ale acestui impozit. Miza era mare: majorarea cu 300% a impozitului pentru cei care dețin mai multe proprietăți. Varianta care funcționează acum se referă la o impozitare diferențiată, de până la 300%, în funcție de numărul de proprietăți.

Taxa pe șanț, pe liniște, dar și pe gălăgie, numai câteva exemple de taxe aberante

Lista taxelor aberante continuă cu taxa radio și TV, care este inclusă în prețul facturii la lumină și este obligatorie pentru fiecare cetățean sau firmă, fie că deține sau nu aceste receptoare radio sau TV. Taxa pe apa de ploaie este în continuare în vigoare și se referă la colectarea și transportarea ploii. În unele orașe, această taxă este de ordinul a câteva zeci de bani pe metrul cub de apă, dar în alte părți se poate ajunge și la 3 lei pentru fiecare metru cub de apă.

Taxa pe șanț continuă această listă. În mai multe orașe, constructorii care sapă un șanț trebuie să vireze la primărie o taxă de până la 2 lei/metru/zi. O măsură lesne de înțeles în vremuri de boom imobiliar, dar nu tocmai justificată în această perioadă.

Tot în contradicție cu stimularea economiei naționale este și taxa pe orarul magazinelor. Sunt orașe în care firmele plătesc spre Primărie până la 200 lei pentru a li se aproba orarul de activitate și încă 100 lei pentru prelungirea acestei aprobări.

Pentru a trece Dunărea, trebuie să plătim o taxă de 10 euro, iar pentru a traversa câteva sute de kilometri de autostradă care urmează să fie finalizați în România, se vorbește deja despre o taxa de 5 euro pentrufiecare 100 kilometri.

Cu adevărat bănoase sunt taxele pe artificii. Astfel, firmele care oferă astfel de servicii pentru orice tip de eveniment, trebuie să plătească anual către autoritățile locale o taxă de 200 lei pentru fiecare minut de spectacol. Așadar, pentru un show de 10 minute, încasările se ridică la 2.000 lei. Acest lucru se traduce, evident, într-un cost mai mare și pentru client.

Iar dacă pentru artificii, autoritățile dau vina pe deranjul pe care îl provoacă gălăgia, în paralel se practică și impozitarea pe liniște. O altă taxă care poate urca până la 2.000 lei/an și care este menită să asigure plata gardienilor publici.

Iar aceasta este doar lista scurtă a taxelor aberante din România. Discuțiile despre simplificarea taxelor rămân doar un subiect la modă, atât pentru cei care au nevoie de asemenea măsuri, cât și pentru cei care fac legile.

 

Articol postat de Mircea Vinteanu

Sursa Imopedia

Vezi toate ştirile

Data publicarii: 2012-08-28

Opinii clienti:

Momentan nu exista opinii postate.

Oferte exclusive

Ultimele Oferte

Tomis Plus - Apartament cu 3 camere lux in Complex Georgia Residence
Tomis Plus - Apartament cu 3 camere lux in Complex Georgia Residence

Dormitoare: 2

Suprafata utila: 80,95 mp

Confort: 0


135.000 Euro
Tomis Plus - Apartament cu 3 camere situat in bloc nou Complex Georgia Residence
Tomis Plus - Apartament cu 3 camere situat in bloc nou Complex Georgia Residence

Dormitoare: 2

Suprafata utila: 79,03 mp

Confort: Lux


100.000 Euro
OFERTA LIMITATA DIRECT DEZVOLTATOR! TOMIS NORD - Apartament cu 2 camere TIP 3 in Perpetum Residence II
OFERTA LIMITATA DIRECT DEZVOLTATOR! TOMIS NORD - Apartament cu 2 camere TIP 3 in Perpetum Residence II

Dormitoare: 1

Suprafata utila: 57,89 mp

Confort: Lux


74.850 Euro
Tomis Nord - Complex Tic-Tac - in precontract dupa doar o zi - Apartament compus din 2 camere, etaj 1
Tomis Nord - Complex Tic-Tac - in precontract dupa doar o zi - Apartament compus din 2 camere, etaj 1

Dormitoare: 1

Suprafata utila: 32 mp

Confort: 3


42.000 Euro
Mamaia Nord - Apartament de lux cu 2 camere, mobilat si utilat complet
Mamaia Nord - Apartament de lux cu 2 camere, mobilat si utilat complet

Dormitoare: 1

Suprafata utila: 54 mp

Confort: 1


95.000 Euro
Vezi toate ofertele
PromoReclama

©2011 www.elite-imobiliare.ro. All rights reserved.            Webdesign: Webdesign, creare site-uri web si magazine virtuale Găzduire: Gazduire web si inregistrare domenii Promovare: Catalog firme si companii