Creare cont Login
elite-imobiliare.ro » statul pune restrictii dure la achizitia de teren agricol de la anul
Vezi ofertele mele salvate


Categorii

Știri și noutăți

PromoReclama

Opinii Clienţi:

Promo

Statul pune restricții dure la achiziția de teren agricol, de la anul

Ministerul Agriculturii lucrează la un proiect de act normativ care va reglementa piața funciară din România. Se discută despre posibilitatea interzicerii achiziționării de teren agricol de către persoanele fizice fără studii de specialitate și fără experiență în domeniu. De asemenea, proprietarii ar putea fi obligați să nu își vândă proprietatea timp de 10 ani.

Mai avem mai puțin de jumătate de an până când persoanele fizice străinie vor putea cumpăra teren în România, iar la Ministerul Agriculturii încă se lucrează la un proiect de lege ce va reglementa piața funciară din țară.  Oficialii susțin că vor introduce prevederi pentru a împiedica tranzacțiile speculative, dar încă nu se știe clar care vor fi acelea. "Proiectul de act normativ privind reglementarea pieței funciare din România este în curs de elaborare în cadrul Ministerului Agriculturii. Precizăm că în textul proiectului sunt prevederi care vor duce la evitarea apariției tranzacțiilor speculative cu terenuri", a răspuns Ministerul Agriculturii

Doar cei cu școală pot lua teren

Până acum, la Agricultura s-au creionat deja câteva prevederi care ar putea fi inserate în actul normativ privind fondul funciar. Un draft cu propuneri a ajuns deja pe masa organizațiilor profesionale, pentru propuneri. " Până acum nu s-a luat nicio decizie clară. Ce măsuri vor fi adoptate este imposibil să spun acum. Pot doar să precizez ce considerăm noi că se poate face. Eu cred că persoana (fizică n.red) care cumpără ar trebui să aibă studii de specialitate, dar nu mă refer la o facultate în domeniu. De asemenea, cred că ar trebui să aibă experiență în domeniu, pentru că la persoanele fizice este diferit față de cele juridice. Persoanele juridice au angajați ingineri agronomi. De asemenea, cred că nu trebuie schimbat domeniul de activitate timp de 20 de ani de la achiziționarea terenului și nici proprietarul nu ar trebui să se schimbe pentru 10 ani", a declarat Dumitru Botănoiu, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii. În ceea ce privește limitările ce vor fi impuse prin lege, Botănoiu susține că nu s-au stabilit încă variantele. "Referitor la limitări, deocamdată nu am stabilit nimic referitor la cât se poate cumpăra pe  familie", a mai spus oficialul Ministerului.

Schimbări legislative ample

Oficialul MADR susține , de asemenea, că modificare legislației privind fondul funciar va presupune și apariția unei noi instituții care să supravegheze achizițiile de teren din România. "Va fi o Agenție Guvernamentală ce va supraveghea piața pentru a nu se întâmpla abuzuri nici din partea vânzătorilor și nici din partea cumpărătorilor", a precizat Botănoiu. Acesta susține că va trebui modificată și legea ce reglementează statutul și modul de funcționare al Agenției Domeniilor Statului (ADS), pentru că instituția va fi operator pe piața terenurilor.

 La rândul său, secretarul general al Ministerului Agriculturii, Sorin Chelmu, menționează că până anul viitor ar trebui soluționată și problema cadastrului. "În România nu există o piață funciară reală. Până nu se termină retrocedările este greu de spus cine vinde și cine cumpără. Trebuie văzut ce se întâmplă cu cadastrul.", a declarat  Chelmu.

Potrivit oficialilor MADR, în mod sigur până la 1 ianuarie 2014 România va avea o nouă lege care să reglementeze fondul funciar.

România ocupă primul loc în topul țărilor cu teren arabil deținut de străini, la nivelul UE, mai exact 700.000 hectare sau 10%  din totalul suprafeței arabile din România, potrivit unor studii realizate de organizația mondială Grain. Străinii au cumpărat teren în România pe firmă.

   

     Postat de  Mircea Vinteanu - Realtor & CRS - Elite    Imobiliare  Constanta

     Sursa Economica.net

Vezi toate ştirile

Data publicarii: 2013-06-15

Opinii clienti:

Momentan nu exista opinii postate.

Oferte exclusive

Ultimele Oferte

Tomis Plus - Apartament cu 3 camere lux in Complex Georgia Residence
Tomis Plus - Apartament cu 3 camere lux in Complex Georgia Residence

Dormitoare: 2

Suprafata utila: 80,95 mp

Confort: 0


135.000 Euro
Tomis Plus - Apartament cu 3 camere situat in bloc nou Complex Georgia Residence
Tomis Plus - Apartament cu 3 camere situat in bloc nou Complex Georgia Residence

Dormitoare: 2

Suprafata utila: 79,03 mp

Confort: Lux


100.000 Euro
OFERTA LIMITATA DIRECT DEZVOLTATOR! TOMIS NORD - Apartament cu 2 camere TIP 3 in Perpetum Residence II
OFERTA LIMITATA DIRECT DEZVOLTATOR! TOMIS NORD - Apartament cu 2 camere TIP 3 in Perpetum Residence II

Dormitoare: 1

Suprafata utila: 57,89 mp

Confort: Lux


74.850 Euro
Tomis Nord - Complex Tic-Tac - in precontract dupa doar o zi - Apartament compus din 2 camere, etaj 1
Tomis Nord - Complex Tic-Tac - in precontract dupa doar o zi - Apartament compus din 2 camere, etaj 1

Dormitoare: 1

Suprafata utila: 32 mp

Confort: 3


42.000 Euro
Mamaia Nord - Apartament de lux cu 2 camere, mobilat si utilat complet
Mamaia Nord - Apartament de lux cu 2 camere, mobilat si utilat complet

Dormitoare: 1

Suprafata utila: 54 mp

Confort: 1


95.000 Euro
Vezi toate ofertele
PromoReclama

©2011 www.elite-imobiliare.ro. All rights reserved.            Webdesign: Webdesign, creare site-uri web si magazine virtuale Găzduire: Gazduire web si inregistrare domenii Promovare: Catalog firme si companii