Investitorii străini nu mai sunt dispuși să își asume riscuri, având în vedere situația economică tulbure a Europei. Astfel că România are de suferit, ca și celelalte țări care altă dată păreau promițătoare. Nivelul investițiilor scade constant, iar lucrurile nu par să se îmbunătățească prea curând, în ciuda estimărilor optimiste de la începutul anului.
Înainte de a începe, anul 2012 se anunța a fi unul al schimbării în bine – bancherii sistineau ca economia este pe drumul cel bun, analiștii prognozaseră o revenire a investitorilor imobiliari în Europa, nimeni nu voia să dea crezare vocilor care încercau să tempereze entuziasmul. Însă criza din Zona euro este departe de a se fi terminat, problemele economice par să copleșească state precum Grecia și Spania, în timp ce Europa Centrală și de Est este dependentă de marile economii.
Rapoartele recente arată că Romania atrage din ce in ce mai putini investitori, iar estimările pentru a doua jumătate a acestui an au fost modificate semnificativ. Întreaga regiune înregistrează o încetinire, deoarece cele mai multe țări sunt extrem de vulnerabile la perspectivele economice negative din Zona euro.
„Majoritatea oamenilor de afaceri caută să minimalizeze riscurile la momentul acesta, nu se mai încumetă să se expună ca în anii anteriori. Astfel că se orientează către țările de origine și zonele apropiate, deoarece cunosc piața și jucătorii, simt că pot controla posibilele pericole. Drept urmare, țările care erau nu demult atractive, trec acum pe ultimele locuri între opțiuni, iar România nu face excepție”, spune Christian Strasser, reprezentant Gridwork.
Investitorii aleg țările cu o piață imobiliară constantă, chiar dacă este mai costisitor
Investitorii nu se încumetă momentan să achiziționeze proprietăți imobiliare în țări precum România, ci se orientează către state cu tradiție în afaceri imobiliare, aleg orașe care au demonstrat că au o piață stabilă. și asta chiar dacă proprietățile din aceste țări sunt mai scumpe decât la noi sau la vecini.
„Am început să investesc în piața imobiliară din 2005, dar nu am investit și în România, deoarece pe vremea aceea, piata romaneasca era in crestere abrupta. Uitându-mă înapoi, mă gândesc – norocul meu că nu am intrat pe piață, că s-ar fi dus prea mulți bani. Am avut multe propuneri de afaceri în România și atunci și acum, dar consider că piața nu este încă suficient de matură. Deși lucrurile se îndreaptă, piața se va redresa încet, cu pași mici dar siguri, deocamdată există riscuri pe care nu trebuie să le iau în calcul în alte orașe europene”, declară Dr. Jörg Thalmann, specialist imobiliar de origine română.
Această mentalitate este demonstrată și de cifre. Cele mai recente analize arată că oamenii de afaceri străini continuă să investească sume importante în Anglia, Franța, Germania sau Elveția, pe când în România și în țările din Europa Centrală și de Est, nivelul investițiilor a coborât puternic.
„După un prim trimestru încurajator, în care volumul investițiilor din România s-a situat la 99 milioane euro, activitatea a scăzut substanțial în trimestrul II, când valoarea tranzacțiilor s-a ridicat la doar 25 milioane euro. Volumul investițiilor imobiliare din zona Europei Centrale și de Est a scăzut la 327 milioane euro, după ce în primul trimestru al anului s-a ridicat la 834 milioane euro”, arată cel mai recent raport DTZ Echinox.
Articol postat de Mircea Vinteanu
Sursa Imopedia