Piața imobiliară din România are nevoie de un cod de conduită acceptat și apreciat de asociațiile profesionale din domeniu. Acest lucru este solicitat atât de clienți, cât și de cei mai mulți jucători ai breslei. Cu toate acestea, deciziile oficiale se lasă așteptate. Specialistii au stat de vorbă cu Mihaela Enache, președintele Colegiului Național pentru Protecția Consumatorilor Europeni, asociație ce dorește inițierea unor proiecte de legi pentru domeniul imobiliar.
Cum s-a format Colegiul Național pentru Protecția Consumatorilor Europeni și ce scop are?
CNPCE este o asociație nonprofit, apărută în urma constatărilor în ceea ce privește suportul și nevoile operatorilor economici în aplicarea corespunzătoare a legislației în vigoare, coroborată cu necesitatea unei strânse legături operator economic-consumator. CNPCE își propune să informeze atât consumatorii, cât și operatorii economici, în privința acestor impuneri legislative și să pregătească departamentele care se ocupă direct de consumatorul final.
Scopul Colegiului Național pentru Protecția Consumatorilor Europeni este de a realiza acțiuni în concordanță cu standardele Uniunii Europene de apărare a drepturilor și intereselor consumatorilor, asa cum sunt stipulate in legislatia in vigoare in domeniu, de protejare a consumatorilor împotriva riscurilor care pot pune în pericol viața, sănătatea sau securitatea acestora, precum și în ceea ce privește combaterea practicilor comerciale incorecte ale operatorilor economici apărute în relația cu consumatorii persoane fizice, dar și amenințările pe care aceștia nu le pot identifica. Dintre obiectivele CNPCE menționez:
- Promovarea și apărarea drepturilor și intereselor consumatorilor, așa cum sunt definite în legislația în vigoare
- Colaborarea cu organizații profesionale și cu instituții guvernamentale sau neguvernamentale abilitate, cu atribuții în domeniul protecției consumatorilor
- Protejarea consumatorilor împotriva riscurilor care pot pune în pericol viața, sănătatea sau securitatea acestora, precum și în ceea ce privește combaterea practicilor comerciale incorecte ale operatorilor economici, apărute în relația cu consumatorii persoane fizice, dar și amenințărilor pe care aceștia nu le pot identifica
- Consultanță și informare a operatorilor economici
- Desfășurare de activități de cercetare-dezvoltare în domeniul protecției consumatorilor
- Formare profesională continuă în domeniul protecției consumatorilor
- Dezvoltarea parteneriatelor interne și internaționale în domeniul protecției consumatorilor
Ce acțiuni a întreprins Colegiul Național pentru Protecția Consumatorilor Europeni de la deschidere și până în prezent?
Pe lângă campanii de informare a consumatorilor privind drepturile acestora, CNPCE a obținut acordul Camerei Deputaților de a participa la dezbaterile pentru inițieri legislative. De asemenea, a fost obținut acreditarea la BEUC privind consultările publice lansate de Comisia Europeană, a înființat prima școală Europeană pentru Protecția Consumatorilor, ce vizează pregătirea specialiștilor în domeniul protecției consumatorilor.
Cum priviți domeniul imobiliar? Este nevoie de o completare sau de o modificare a legilor în vigoare?
Având în vedere istoricul acțiunilor întreprinse privind modul de respectare a prevederilor legale din domeniul protecției consumatorilor de către agențiile imobiliare, faptul că au întâmpinat dificultăți în modul de implementare a obligațiilor care le revin, precum și modul neunitar de abordare a problemelor, se impune elaborarea unor noi prevederi specifice acestui domeniu de activitate. În special, se impune elaborarea unui contract-cadru care să fie în concordanță cu prevederile generale, cât și cu cele specifice activității, precum și a unui cod de conduită acceptat și aprobat de asociațiile profesionale din domeniu.
Este în planul CNPCE inițierea unui proiect de lege pentru domeniul imobiliar?
Da, pe termen lung, se dorește inițierea unor proiecte de legi. În acest moment, procedura legislativa de adoptare a unei legi reprezinta un proces dificil și, de regulă, îndelungat. CNPCE a sesizat necesitatea unor modificări rapide în domeniul agențiilor imobiliare și vine în întâmpinarea acestora cu propuneri de modificări ale legislației existente.
Împreună cu IMOPEDIA, ați organizat o întâlnire cu reprezentanți ai agențiilor imobiliare din București. Cum apreciați problemele expuse în cadrul acestei întruniri?
Acest workshop a adus în lumină identificarea necesităților agențiilor imobiliare în ce privește modificările legislației actuale, dar, în același timp, a deschis o agendă de alte întâlniri și seminarii pentru anul 2014. Cu ocazia dezbaterii, s-a constatat că temeiul legal ce guvernează activitatea agențiilor imobiliare este mult prea general, fără proceduri specifice, cu abordări diferite, care nu fac altceva decât să îngreuneze activitatea agențiilor imobiliare.
Ce planuri de viitor are CNPCE, cu privire la domeniul imobiliar?
Planurile privesc, printre altele, reglementarea unui contract-cadru aplicabil tuturor agențiilor imobiliare, obligativitatea agențiilor imobiliare de a-și pregăti colaboratorii conform standardului ASRO. Considerând că este un domeniu ce necesită atenție sporită, CNPCE a pregătit în cadrul agendei de cursuri 2014 și aplicabilitatea standardului ASRO în acest domeniu.
Postat de Mircea Vinteanu - Realtor & CRS -
Elite Imobiliare Constanta - Elite Vision And Consulting
Momentan nu exista opinii postate.