Creare cont Login
elite-imobiliare.ro » isarescu: romania nu are cum sa ajunga in situatia in care este cipru din punct de vedere economic
Vezi ofertele mele salvate


Categorii

Știri și noutăți

PromoReclama

Opinii Clienţi:

Promo

Isărescu: România nu are cum să ajungă în situația în care este Cipru, din punct de vedere economic

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, transmite semnale încurajatoare referitoare la economia românească. Potrivit lui, un scenariu de colaps economic similar celui care se petrece în Cipru acum este imposibil de aplicat la noi în țară. Chiar dacă în anii dinainte crizei, băncile locale au acționat haotic iar repercusiunile au fost pe măsuri, între timp s-au luat măsuri care asigură stabilitatea.

Sursa: MediafaxÎn Cipru, băncile au jucat periculos și acum suportă consecințele. În România, nici cele mai mari derapaje care s-au petrecut nu pot conduce la colaps bancar. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, garantează pentru acest lucru.

Nu sunt asemănări între situatia din Cipru și la situația din România. Nu numai că nu sunt asemănări, dar sunt și diferențe de la cer la pământ. În România, tot sistemul bancar este cam jumătate din PIB. În Cipru este de vreo 8 ori mai mare decât PIB. Ar trebui ca sistemul bancar din România să crească de vreo 14 ori, repede, și PIB să nu crească deloc, iar când a crescut sistemul bancar din România de la 20 la 40% din PIB între 2005 și 2008 PIB creștea cu 4% pe an sau 8%”, arată Isărescu.

Iar diferențele nu se opresc aici. Ele sunt și de natură fiscală. Măsurile de austeritate luate în ultimii au condus la un echilibru lesne de observat.

România a ieșit din situația de deficit excesiv, Cipru nu, România are sub 40% datoria publică, Cipru are 80% se duce spre 100%, și nu are cum să sprijine bugetul din Cipru bănci care sunt de câteva ori mai mari decât bugetul și care se bazează pe fluxuri externe. Noi nu avem așa ceva", a spus Isărescu.

În România, puțin peste 10.000 de oameni au lichiditati mai mari de 100.000 euro

Dar poate unul dintre cele mai mari avantaje ale României, în comparație cu Grecia, este că nu are statutul de paradis fiscal. Cetățenii țării se feresc să facă depozite bancare, iar cei din afară nu au motive solide și nici beneficii suficiente pentru a-și aduce banii aici.

Aici nu se plimbă sume imense de bani. Așa glumim, nici nu au unde să descarce. Nu avem triaje de descărcat sumele astea de bani. Băncile din România sunt bine capitalizate, a fost mărită baza de capital în anii din urmă, s-a acționat în această direcție ceea ce nu este cazul în Cipru unde avem deja o bancă insolvabilă, care e de câteva ori mai mare decât bugetul țării

În aceste condiții, numărul celor care au în bănci sume impresionante, este suficient de mic pentru a reprezenta vreun pericol. 

Noi nu avem grija marilor deținători de fonduri lichide pentru că ei sunt și puțini în România și vă asigur că au grijă de banii lor. Dacă ai mai mult de 100.000 de euro ai o grijă. Ai și o bucurie dar ai și o grijă. Să ții lichidități de peste 100.000 de euro, nu-și permit prea mulți. Nu aici e grosul populației, dacă sunt 11.0000 – 12.000 de oameni", a explicat guvernatorul BNR.

Nu este un pericol nici măcar faptul că se pot prăbuși sucursalele locale ale băncilor cipriote. Acestea au împreună 1,3% din întregul sistem bancar, iar fiecare are aproximativ 0,6% - 0,7%.

 

Postat de  Mircea Vinteanu - Realtor & CRS - Elite    Imobiliare  Constanta

Sursa: Imopedia

Vezi toate ştirile

Data publicarii: 2013-03-30

Opinii clienti:

Momentan nu exista opinii postate.


©2011 www.elite-imobiliare.ro. All rights reserved.            Webdesign: Webdesign, creare site-uri web si magazine virtuale Găzduire: Gazduire web si inregistrare domenii Promovare: Catalog firme si companii