Creare cont Login
elite-imobiliare.ro » implementarea unor noi norme europene va afecta negativ romania si alte state emergente
Vezi ofertele mele salvate


Categorii

Știri și noutăți

PromoReclama

Opinii Clienţi:

Promo

Implementarea unor noi norme europene va afecta negativ România și alte state emergente

Uniunea Europeană impune noi reglementări pentru a ține sub control speculațiile cu instrumente derivate pe datorie. Măsurile vor produce „victime colaterale”: România și alte piețe emergente vor avea cel mai mult de suferit de pe urma consecințelor, avertizează specialiștii Wall Street Journal, într-un editorial personal.

Uniunea Europeană anunța, în urmă cu un an, că va implementa noi măsuri pentru a reduce simțitor speculațiile cu instrumente derivate pe datorie. Astfel că, începând cu 1 noiembrie, vor intra în vigoare noi reguli ce ar trebui să limiteze speculațiile care ridică costurile de împrumut ale statelor din Zona euro prin tranzacționarea de CSD-uri (n.r. credit default swap - contracte de asigurare a datoriilor împotriva riscului de neplată) de către investitorii care nu dețin și obligațiunile aferente.

Însă „în mod ironic”, această reglementare va afecta cel mai puternic tarile care nu resimt problemele crizei in Zona Euro, susțin specialiștii Wall Street Journal. Măsurile ar putea afecta capacitatea de împrumut ale statelor cu piețe mici ale datoriei guvernamentale, precum România.

Normele europene trebuie respectate de toate cele 27 de state membre, inclusiv de cele care au piețe ale datoriei suverane mai mici decât statele occidentale, respectiv România, Polonia, Ungaria, Lituania și Cehia. Potrivit datelor Băncii Mondiale:

  • Datoria publică a României atinge 57 miliarde dolari, față de 853 miliarde dolari în cazul Spaniei
  • Datoria guvernamentală a Ungariei ajunge la 100 miliarde dolari, față de 1,97 trilioane dolari ai Italiei
  • Datoria națională a Poloniei ajunge la 240 miliarde dolari, față de 2,79 trilioane dolari în cazul Germaniei

Pe piețele emergente, o importantă pondere în tranzacțiile cu contractele de asigurare a datoriilor (CSD) o au fondurile de hedging, care derulează „tranzacții direcționale”. Dacă reprezentantii acestor fonduri de investitii estimează că economia va scădea – cumpără CSD-uri, iar în caz contrar – le scot la vânzare. Pentru a derula astfel de tranzacții, investitorii nu sunt obligați să dețină obligațiuni pentru care vând sau cumpără CDS-uri, practici numite „speculații ticăloase” de către unii jucători. Însă autorii WSJ subliniază că acestea mențin lichidă piața contractelor de asigurare a datoriilor împotriva riscului de neplată, ceea ce ajută la păstrarea stabilității pieței obligațiunilor.

În plus, există voci care susțin că măsura va descuraja investitorii să cumpere obligațiuni, deoarece le va fi greu să-și asigure riscul, se arată în textul WSJ. Pe de altă parte, ar putea exista și un impact pozitiv: asigurarea datoriilor pentru țările respective s-ar putea ieftini, iar contractarea acesteia ar deveni mai convenabilă, deoarece „tranzacțiile direcționale” sunt făcute cu precădere de către investitorii care împing prețurile în sus.

 

Articol postat de Mircea Vinteanu - Realtor Elite - Imobiliare Constanta

Sursa Imopedia

Vezi toate ştirile

Data publicarii: 2012-10-02

Opinii clienti:

Momentan nu exista opinii postate.


©2011 www.elite-imobiliare.ro. All rights reserved.            Webdesign: Webdesign, creare site-uri web si magazine virtuale Găzduire: Gazduire web si inregistrare domenii Promovare: Catalog firme si companii