Creare cont Login
elite-imobiliare.ro » executarea silita nu inseamna neaparat stingerea datoriei catre banca clientii pot ramane in continuare datori
Vezi ofertele mele salvate


Categorii

Știri și noutăți

PromoReclama

Opinii Clienţi:

Promo

Executarea silită nu înseamnă neapărat stingerea datoriei către bancă. Clienții pot rămâne în continuare datori

Chiar dacă lumea este reticentă, din cauza scăderii veniturilor, românii doresc în continuare să se împrumute. Peste 30.000 persoane au aplicat online pentru un împrumut prin conso.ro, numai în ultimul an și mai mult de un milion au comparat produsele băncilor, a declarat într-un interviu acordat pentru IMOPEDIA.ro, Alina Brănescu, specialist financiar conso.ro.

Executarea silită nu înseamnă neapărat stingerea datoriei către bancă. Clienții pot rămâne în continuare datoriCea mai mare parte a cererilor rămâne în zona creditelor Prima Casa, avansul de 5% fiind principalul avantaj. De altfel, programul Prima Casă a susținut creditarea în 2012, conform datelor BNR privind soldul creditelor și datelor Fondului de Garantare.

Românii caută și credite de consum și, într-o măsură mai mică, se îndreaptă către carduri de credit atunci când doresc să obțină o linie de finanțare.

Cât de mult s-a schimbat comportamentul clienților față de perioada de boom imobiliar și financiar?

Clienții sunt mai precauți atunci când doresc să se împrumute și alocă un timp mai mare perioadei de reflecție, comparație și prospectare a pieței. Costul rămâne unul dintre principalele criterii în funcție de care este ales un credit.

Credit în euro vs. credit în lei – avantaje și dezavantaje?

Creditele în lei rămân, în continuare, mai scumpe decât cele în euro, în special în zona creditelor imobiliare, iar băncile par să nu fie dispuse să reducă foarte mult marjele în cazul finanțărilor în lei. DAE mediu în cazul unui credit de casă în moneda națională este de 11%, în timp ce în cazul variantei în euro, DAE mediu este de 7,3%, conform datelor conso.ro.

Doar câteva bănci au ieftinit creditele de casă în lei, în 2012. Această inflexibilitate a fost influențată parțial și de politica BNR, care, din martie 2012, nu a mai redus dobânda de politică monetară și nici rezervele minime obligatorii, iar analiștii nu estimează modificări până în 2014.

În cazul creditelor de consum, diferența de dobânzi între creditele în lei și euro s-a redus simțitor în ultima perioadă. În special în condițiile unor sume relativ mici, diferența nu “se simte” atât de tare în suma plătită în final.

Credite în lei vs. credite în euro, cum stăm la capitolul dobânzi?

Creditele în euro sunt, în continuare, mai ieftine decât cele în lei, iar acest lucru este valabil în special în cazul creditelor imobiliare, inclusiv creditele Prima Casă. Spre exemplu, cel mai ieftin credit imobiliar standard în euro are un DAE de 5,6% în timp ce la lei, DAE pornește de la un minim de 7,8%.

Cum vedeți soarta creditelor neperformante?

Din păcate, România rămâne una dintre puținele țări europene care nu are o lege a falimentului personal. Acest lucru lasă la latitudinea băncilor modul în care decid să își trateze clienții cu restanțe, consumatorii neavând niciun fel de pârghie pentru a evita executarea silită. Să nu uităm că nu vorbim de clienți de rea-credință, ci de persoane care nu mai au posibilitatea financiară să mai susțină ratele (uneori majorate abuziv de către bancă), deoarece fie nu mai au serviciu, fie au veniturile mult diminuate.

Politicile proprii de restructurare puse la punct de bănci s-au dovedit a fi ineficiente. Conform datelor BNR, doar 8,8% dintre creditele acordate populației au fost restructurate până în iunie 2012, în timp ce volumul creditelor neperformante a trecut de 24%.

În plus, chiar și în cazul în care își pierde locuința ipotecată, nu înseamnă că un client scapă de datorii. Reducerea prețurilor pe piața imobiliară în ultimii ani face ca sumele obținute în urma licitației să nu mai acopere soldul datoriei către bancă. Astfel, clienții datornici pot rămâne și fără casă și datori la bancă cu sume importante.

 Postat de  Mircea Vinteanu - Realtor & CRS - Elite    Imobiliare  Constanta  

Sursa: Imopedia

Vezi toate ştirile

Data publicarii: 2013-03-06

Opinii clienti:

Momentan nu exista opinii postate.


©2011 www.elite-imobiliare.ro. All rights reserved.            Webdesign: Webdesign, creare site-uri web si magazine virtuale Găzduire: Gazduire web si inregistrare domenii Promovare: Catalog firme si companii