Creare cont Login
elite-imobiliare.ro » eficienta prima casa pusa sub lupa ce se va intampla cu programul guvernamental
Vezi ofertele mele salvate


Categorii

Știri și noutăți

PromoReclama

Opinii Clienţi:

Promo

Eficiența Prima Casă, pusă sub lupă. Ce se va întâmpla cu programul guvernamental?

Cât de eficient este programul Prima Casă? – este întrebarea pe care È™i-o pun autoritățile, la aproape opt ani de la demararea acestei iniÈ›iative. DeÈ™i acesta este cel mai de succes program guvernamental din ultimele decenii, nu a beneficiat de o analiză de eficiență. Care va fi soarta acestui program, în viitor? Deocamdată nimic nu este sigur, cu excepÈ›ia fondurilor rămase, suficiente pentru a garanta încă 1.600 de dosare.

EficienÈ›a Prima Casă, pusă sub lupă. Ce se va întâmpla cu programul guvernamental?Lansat în anul 2009, programul Prima Casă este instrumentul cu ajutorul căruia peste 180.000 de români È™i-au cumpărat o locuință. Fără îndoială, acesta este cel mai de succes program lansat de autorități, în epoca modernă. Dar faima nu garantează È™i eficienÈ›a. Există voci care spun că acest program dezechilibrează piaÈ›a imobiliară, sunt păreri care argumentează că acesta produce efecte negative mult prea mari È™i sunt specialiÈ™ti care punctează că efectele pozitive sunt vizibile È™i incontestabile. În ciuda opiniilor diverse, statul nu a studiat niciodată eficacitatea celui mai important program de achiziÈ›ie a locuinÈ›elor din epoca modernă.

„În acest moment am invitat băncile, discutăm cu ele, pentru că dorim să avem o reacÈ›ie a lor cu privire la eficienÈ›a acestui program. El a fost demarat în 2009 È™i, până în prezent, nu s-a făcut o analiză a programului. Aceasta este faza în care discutăm cu toÈ›i factorii implicaÈ›i, să vedem È™i noi ce efect a produs acest program în piață”, a declarat ministrul FinanÈ›elor Publice, Anca Dragu.

Anul 2016 a fost primul an în care plafonul alocat programului Prima Casă a fost epuizat aproape în totalitate în primele patru luni, în special din cauza panicii create de Legea dării în plată. Bugetul alocat acestui program a fost de 1,6 miliarde lei, mai mic decât în anii trecuÈ›i, însă numărul mare de solicitări a dus la o suplimentare de 500 milioane lei, în luna mai.

Avansul minim nu va fi majorat, în viitorul apropiat, promit autoritățile

Zvonurile recente legate de majorarea avansului minim (de la 5% la 15%) ar putea crea un nou val de panică în piață, spun specialiÈ™tii. În contextul în care avansul mic este principalul atu, din punctul de vedere al clienÈ›ilor, triplarea acestuia ar putea scoate mulÈ›i potenÈ›iali cumpărători din cărÈ›i. Însă ministrul FinanÈ›elor subliniază că nu vor urma modificări, în viitorul apropiat. În schimb, autoritățile vor să analizeze numărul actual de solicitări È™i, eventual, să facă o reîmpărÈ›ire a fondurilor.

„Nu luăm în calcul modificarea condiÈ›iilor pentru „Prima Casă”. Sunt 280 milioane lei disponibili în acest moment. Facem o analiză. Trebuie să identificăm dacă există sume disponibile la anumite bănci, să facem o redistribuire a acestora È™i apoi vom decide ce se întâmplă cu cererile care există în acest moment la bănci”, promite deocamdată ministrul FinanÈ›elor.

În anul 2015, valoarea medie a finanțării a fost de aproape 37.000 de euro, deci banii rămaÈ™i pentru anul acesta ar mai fi de ajuns pentru garantarea a 1.600 de dosare. În schimb, majoritatea instituÈ›iilor oferă numeroase alte produse avantajoase, cu dobânzi atractive.

       

       

       Postat de  Mircea Vinteanu - Realtor & CRS -

       Elite Imobiliare  Constanta

Vezi toate ÅŸtirile

Data publicarii: 2016-07-11

Opinii clienti:

Momentan nu exista opinii postate.


©2011 www.elite-imobiliare.ro. All rights reserved.            Webdesign: Webdesign, creare site-uri web si magazine virtuale Găzduire: Gazduire web si inregistrare domenii Promovare: Catalog firme si companii