În ultimii ani, domeniul imobiliar a fost mai degrabă sub semnul eÅŸecului, pentru mulÅ£i dintre jucătorii din domeniu. Dezvoltatorii au reuÅŸit cu greu să se adapteze cererii de moment în aÅŸa fel încât să îÅŸi păstreze afacerea în miÅŸcare, iar clienÅ£ii s-au confruntat cu probleme majore în încercarea de a-ÅŸi achita creditele la timp. După ÅŸase ani de la instalarea crizei imobiliare, se poate spune că s-a ajuns la un echilibru. Băncile, investitorii ÅŸi clienÅ£ii încep să funcÅ£ioneze ca un agregat. Momentan, departe de a fi la cote optime, dar semnele sunt încurajatoare. Cel puÅ£in pentru cei care vor să privească piaÅ£a într-o lumină optimistă.
De la începutul anului, mai mulÅ£i specialiÅŸti din domeniul imobiliar anunţă încurajator că traversăm un moment bun pentru a face achiziÅ£ii imobiliare. Iar pentru cei scepticii, care au catalogat aceste îndemnuri drept subiective, căci vin de la persoane cu un interes direct în a vinde proprietăţi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a întărit perspectivele optimiste. Acesta a declarat că investitiile in domeniul imobiliar pot fi profitabile, atat timp cat sunt alese intelept.
„AÅŸ face investiÅ£ii în continuare, cum am făcut ÅŸi personal, în agricultură, în sectoare productive care au perspectivă. Chiar ÅŸi în domeniul imobiliar cred că piaÅ£a îÅŸi va reveni”, a declarat guvernatorul BNR într-un interviu acordat Mediafax.
Am ajuns la fundul sacului, dar asta nu înseamnă neapărat că urmează creÅŸteri imediate
Oportunitatea de a investi în imobiliare s-a simÅ£it permanent, din momentul scăderii bruÅŸte a preÅ£urilor. Acum, piaÅ£a tinde să se stabilizeze: fluctuaÅ£iile preÅ£urilor sunt mici, oferta adaptată nevoii de moment este în permanentă creÅŸtere iar clienÅ£ii au început să fie mai activi, chiar dacă încă mai aÅŸteaptă semne clare că ieftinirea se opreÅŸte aici, astfel încât să facă achiziÅ£iile la cel mai mic preÅ£ cu putinţă.
„Se resimte o dorinţă puternică în a afla dacă am ajuns la fundul sacului. Multe studii arată că acest lucru s-a întâmplat deja, dar dacă ne bazăm pe o analiză fundamentală, nu avem motive să credem că economia va decola în viitorul apropiat. În opinia mea, traversăm celebra evoluÅ£ie în U, în care palierul de jos poate să fie mai lung”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro profesor dr. în economie Radu ZiliÅŸteanu.
Orice problemă la nivel mondial ne poate întoarce într-un punct mort
Cel mai mare risc, atunci când vorbim despre previziuni pe termen mediu si lung, este o destabilizare în echilibrul precar pe care îl traversăm. Orice eveniment neprevăzut pe scena politică, bancară sau economică mondială ne poate arunca din nou într-un punct mort.
„În cazul fericit în care nu apare niciun eveniment neprevăzut care să modifice realitatea momentului, ne putem aÅŸtepta ca preÅ£ul locuinÅ£elor să scadă uÅŸor ÅŸi anul acesta, urmând trendul anului trecut”, arată oficialii Coldwell Banker.
Dar preÅ£ul nu este singurul motiv de încurajare pentru cei interesaÅ£i să facă achiziÅ£ii în domeniul imobiliar. Creditele ipotecare în lei au ajuns să fie mai ieftine decât cele în euro, ceea ce este o premieră a ultimului deceniu. Astfel se elimină riscul de a plăti în plus la fiecare rată, în cazul fluctuaÅ£iilor de pe cursul valutar. Acesta este un semn clar nu doar al faptului că BNR luptă cu toate armele pentru a susÅ£ine moneda naÅ£ională, ci ÅŸi că băncile au un apetit pentru creditare în creÅŸtere. Iar pentru clienÅ£ii care nu îÅŸi permit condiÅ£iile standard de împrumut bancar, plafonul Prima Casă s-a suplimentat cu 1,2 miliarde de lei, la care se adaugă sumele rămase neutilizate în anul 2013. Potrivit cifrelor INS, numărul tranzacÅ£iilor a crescut cu 16% în primele 10 luni ale anului trecut, iar clienÅ£ii au ales să cumpere mai multe locuinÅ£e noi comparativ cu anii precedenÅ£i.
Citeste mai departe si afla ce servicii am externalizat pentru tine.........>>>
Postat de Mircea Vinteanu - Realtor & CRS -
Elite Imobiliare Constanta - Elite Vision And Consulting
Momentan nu exista opinii postate.