Creare cont Login
elite-imobiliare.ro » cum se calculeaza taxa auto
Vezi ofertele mele salvate


Categorii

Știri și noutăți

PromoReclama

Opinii Clienţi:

Promo

Cum se calculeaza taxa auto

Guvernul a definitivat forma noii taxe auto, aplicată sub forma timbrului de mediu, cu o formulă de calcul diferită, care conduce la o creștere în medie de circa 10% a sumei de plată pentru mașinile Euro 4 și Euro 3 și o scădere cuprinsă între 60% și 90% pentru mașinile Euro 2, Euro 1 și non-euro.

Conform noii formule de calcul, suma de plată va scădea cu 60% pentru Euro 2, cu 80% pentru Euro 1 și cu 90% pentru non-euro.

Cuantumul taxei pentru mașinile non-euro, Euro 1 și Euro 2, cu tehnologii mai învechite, va fi totuși mai mic decât cel actual, mergându-se pe ideea că aceste mașini au o durată scurtă de funcționare și, deci, vor polua pentru un interval mai mic.

8. Articolul 6 va avea următorul cuprins:
“Art. 6 - (1) Suma de plată reprezentând timbrul de mediu se calculează pe baza elementelor prevăzute la anexele nr. 1-4, după cum urmează:
a) pentru autovehiculele cărora le corespund normele de poluare Euro 5, Euro 4 sau Euro 3, timbrul de mediu se calculează pe baza emisiilor de dioxid de carbon (CO2) prevăzute la anexa nr. 1, și a cotei de reducere a timbrului de mediu, prevăzută în coloana nr. 2 din anexa nr. 2, după formula:
Suma de plată = [(A x B x(100 - C)]/100, unde:
A = valoarea combinată a emisiilor de CO2, exprimată în grame/km menționate in Cartea de Identitate a Vehiculului;
B = valoarea timbrului de mediu pentru emisiile poluante, exprimată în Euro/1 gram CO2, prevăzută în anexa nr. 1;
C = cota de reducere a timbrului prevăzuta in coloana nr 2 din Anexa nr 2
b) pentru autovehiculele din categoria M1 cărora le corespund normele de poluare non-Euro, Euro 1 sau Euro 2 și pentru care nu este specificată valoarea combinată a emisiilor de CO2, după formula:
Suma de plată = [E x D x (100 -C)]/100,
unde:
C = cota de reducere a timbrului prevăzuta in coloana nr 2 din Anexa nr 2;
D = cilindreea – capacitatea cilindrica;
E = timbrul de mediu, prevăzut în coloana nr. 3 din anexa nr. 3;
c) formula prevăzută la lit. b) se aplică și pentru autovehiculele din categoria M1 cărora le corespund normele de poluare Euro 3, Euro 4, Euro 5 sau Euro 6 care nu dețin omologare europeană de tip și pentru care nu este specificată valoarea combinată a emisiilor de C02;
d) formula prevăzută la lit. b) se aplică și pentru autovehiculele din categoriile M2, M3, N1, N2 și N3, pentru care timbrul de mediu este prevăzută în coloana nr. 2 din anexa nr. 4;

Cota de reducere a timbrului de mediu va fi de până la 90% pentru autovehiculele non-euro

Cota de reducere a timbrului de mediu va fi, în medie, de până la 90% pentru autovehiculele non-euro față de nivelul de taxare actual, a declarat, miercuri, într-o întâlnire informală, ministrul mediului și schimbărilor climatice, Rovana Plumb.

Potrivit oficialului, reducerea de taxă va începe de la 60% pentru mașinile Euro 2, continuă cu 80% pentru Euro 1 și ajunge până la 90% pentru cele non-euro.

Calculul timbrului de mediu pentru aceste tipuri de autovehicule se va face în baza actualei Legi nr.9/2012, în sensul că din valoarea rezultată în urma metodei de calcul, existentă pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu /AFM/, se va scădea un procent cuprins între 60% și 90%, în functie de normele de poluare, de la non-euro la Euro 2.

Conform unui top al autoturismelor second-hand înmatriculate în anul 2012, pentru o mașină Dacia Super Nova din 2001, cu o capacitate cilindrică de 1.457 cmc și norma de poluare 2, prin taxa actuală de plătește suma de 1.593 euro. Odată cu intrarea în vigoare a Timbrului de mediu, valoarea plătită de către cumpărător se diminuează cu 60%, ajungând la 684 de euro.

Totodată, pentru o Dacia non-euro din 1990, capacitate cilindrică de 1.397 cmc, timbrul de mediu prevede micșorarea cu 90% a sumei plătite, de la 3.321 cât se aplică în prezent, la 363 de euro.

Potrivit ministrului Mediului, pentru mașinile înmatriculate înainte de anul 2007 nu se va plăti timbru de mediu decât în cazul în care are loc o tranzacție de vânzare-cumpărare, iar taxa va fi achitată de către cel care cumpără autovehiculul.

Rovana Plumb a arătat, săptămâna trecută, că noua taxă de mediu, ce va purta numele de 'timbru de mediu', va lua în calcul în întregime emisia de CO2, nu va mai taxa și capacitatea cilindrică a mașinii și se va aplica numai autovehiculelor cu până la opt locuri.

Premierul Victor Ponta a precizat, recent, că timbrul de mediu se va plăti o singură dată, în funcție de emisiile de dioxid de carbon ale mașinii și a calificat drept 'aberant' coeficientul de depreciere aplicat la automobilele vechi.

Forma inițială a taxei auto, suspendată până la 31 decembrie 2012, a reintrat în vigoare de la 1 ianuarie, aceasta fiind redusă cu 25% pentru autovehiculele cu motor Diesel prevăzute din construcție cu filtru de particule. Contribuabilii care, de la 1 iulie 2008, au plătit o taxă mai mare decât cea rezultată din aplicarea legii în vigoare pot solicita restituirea sumelor reprezentând diferența de taxă plătită.

Conform legii, care are la bază principiul 'poluatorul plătește', taxa de poluare va fi plătită o singură dată atât pentru autovehiculele noi, cât și second-hand care sunt înmatriculate pentru prima dată în România.

 Articol postat de  Mircea Vinteanu - Realtor & CRS - Elite Imobiliare Constanta

Sursa: REALITATEA.NET, AGERPRES

Vezi toate ştirile

Data publicarii: 2013-01-25

Opinii clienti:

Momentan nu exista opinii postate.

Oferte exclusive

Ultimele Oferte

Tomis Plus - Apartament cu 3 camere lux in Complex Georgia Residence
Tomis Plus - Apartament cu 3 camere lux in Complex Georgia Residence

Dormitoare: 2

Suprafata utila: 80,95 mp

Confort: 0


135.000 Euro
Tomis Plus - Apartament cu 3 camere situat in bloc nou Complex Georgia Residence
Tomis Plus - Apartament cu 3 camere situat in bloc nou Complex Georgia Residence

Dormitoare: 2

Suprafata utila: 79,03 mp

Confort: Lux


100.000 Euro
OFERTA LIMITATA DIRECT DEZVOLTATOR! TOMIS NORD - Apartament cu 2 camere TIP 3 in Perpetum Residence II
OFERTA LIMITATA DIRECT DEZVOLTATOR! TOMIS NORD - Apartament cu 2 camere TIP 3 in Perpetum Residence II

Dormitoare: 1

Suprafata utila: 57,89 mp

Confort: Lux


74.850 Euro
Tomis Nord - Complex Tic-Tac - in precontract dupa doar o zi - Apartament compus din 2 camere, etaj 1
Tomis Nord - Complex Tic-Tac - in precontract dupa doar o zi - Apartament compus din 2 camere, etaj 1

Dormitoare: 1

Suprafata utila: 32 mp

Confort: 3


42.000 Euro
Mamaia Nord - Apartament de lux cu 2 camere, mobilat si utilat complet
Mamaia Nord - Apartament de lux cu 2 camere, mobilat si utilat complet

Dormitoare: 1

Suprafata utila: 54 mp

Confort: 1


95.000 Euro
Vezi toate ofertele
PromoReclama

©2011 www.elite-imobiliare.ro. All rights reserved.            Webdesign: Webdesign, creare site-uri web si magazine virtuale Găzduire: Gazduire web si inregistrare domenii Promovare: Catalog firme si companii