Creare cont Login
elite-imobiliare.ro » criza trece problemele raman: imobiliarele blocate de legi gresite
Vezi ofertele mele salvate


Categorii

Știri și noutăți

PromoReclama

Opinii Clienţi:

Promo

Criza trece, problemele rămân: imobiliarele, blocate de legi greșite

Problemele de pe piața imobiliară se întind dincolo de criza economică. România funcționează după niște legi și norme care garantează haosul. Cei care ar putea să facă lumină în aceste cazuri sunt complet dezinteresați în a rezolva situația sau pur și simplu sunt depășiți de situație.

Criza trece, problemele rămân: imobiliarele, blocate de legi greșiteÎn fața legilor din domeniul imobiliar, chiar și avocații se văd uneori puși în situația de a ridica neputincioși din umeri. Clienții mari, care vor să aducă milioane de euro în România, sau clienții mici, care vor pur și simplu să își contruiască o casă, ajung să plătească sume uriașe pentru a ieși din situații legale neplăcute, în care au intrat fără să aibă vreo vină.

„ÃŽn legislaÈ›ia construcÈ›iei È™i a cadastrului există scăpări care blochează proiecte întregi. Similar, legislaÈ›ia de urbanism este restrictivă È™i, de multe ori, neclară chiar È™i pentru avocaÈ›i. Multe, foarte multe probleme apar atunci când vorbim despre procesul de restituire a proprietăților confiscate abuziv sau naÈ›ionalizate în perioada comunistă”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro avocat Oana Albotă, partener casa de avocatură PeliFilip.

Legile ambigue opresc banii din a ajunge de la client la proprietar

Legile ambigue din domeniul constructiilor si al cadastrului sunt nocive și pot avea efecte nedorite atât pentru clienți, proprietari sau investitori, cât și pentru economie în ansamblu.

„Necorelările din legea construcÈ›iilor È™i cea a cadastrului conduc la dispariÈ›ia unor investiÈ›ii uriaÈ™e. De exemplu, legea construcÈ›iilor spune că trebuie să obÈ›in certificat de urbanism la orice dezmembrare sau alipire. De cealaltă parte, în legea urbanismului se specifică faptul că certificatul de urbanism este necesar doar când dezmembrez sau alipesc trei parcele”, continuă avocat Oana Albotă.

„SituaÈ›iile sunt, de multe ori, frustrante. Se ajunge ca pentru un litigiu pe doi-trei metri pătraÈ›i să nu pot să fac o alipire È™i, în consecință, să nu pot intabula o construcÈ›ie care se întinde pe câteva mii de metri pătraÈ›i. Se ratează astfel construcÈ›ia unui întreg parc industrial, care ar fi generat sute de locuri de muncă, sau a unui ansamblu rezidenÈ›ial, care ar fi generat sute de noi locuinÈ›e. Se încurajează în felul acesta cei care acÈ›ionează în mod abuziv”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro avocat Radu Oancea, Legal Service&Advisors.

Răspunsurile primăriei pot include persoane decedate trecute drept proprietari, clădiri inexistente în acte și informații lispă

Iar problemele absurde sunt, din pacate, nenumarate. De exemplu, pentru același teren, în actele autorităților pot apărea mai multe titluri de proprietate. Pot exista chiar titluri de proprietate cu erori materiale, cum ar fi cele emise pe numele unor persoane decedate. În plus, este deja de notorietate incapacitatea autorităților de a răspunde în timpul legal la cererile pentru acordarea avizelor de autorizație de construire.

„Dosarele de la primării sunt incomplete sau incorecte. Ori nu primim informaÈ›iile de care avem nevoie, ori le primim, dar nu È™tim dacă ne putem baza pe ele. La multe primării nu există informaÈ›ii, înainte de un anume an. Inventarul bunurilor din domeniul public al statului este, de multe ori, incomplet sau inexistent, deÈ™i este o obligaÈ›ie legală a autorităților care au în administrare asemenea bunuri”, continuă avocat Radu Oancea.

Toate aceste situații se adaugă la numărul mare de terenuri cu probleme juridice, la totalul proprietarilor care își supraevaluează proprietățile și la lipsa de disponibilitate a băncilor de a credita. Astfel, întreg contextul pieței imobiliare din vremuri de criză apare mult mai complicat decât ar trebui să fie. Și, din păcate, soluțiile nu par să fie la îndemână. Cel puțin nu pe termen scurt.

    

      Postat de  Mircea Vinteanu - Realtor & CRS -

     Elite  Imobiliare  Constanta / Bucuresti

Vezi toate ÅŸtirile

Data publicarii: 2013-10-01

Opinii clienti:

Momentan nu exista opinii postate.


©2011 www.elite-imobiliare.ro. All rights reserved.            Webdesign: Webdesign, creare site-uri web si magazine virtuale Găzduire: Gazduire web si inregistrare domenii Promovare: Catalog firme si companii