Creare cont Login
elite-imobiliare.ro » clientii bancilor falimentare isi pot recupera economiile in 20 zile printrun demers simplist
Vezi ofertele mele salvate


Categorii

Știri și noutăți

PromoReclama

Opinii Clienţi:

Promo

Clienții băncilor falimentare își pot recupera economiile în 20 zile, printr-un demers simplist

Pentru clienții băncilor falimentare, recuperarea datoriilor este cea mai mare grijă. În ciuda aparențelor, acest demers este realmente simplu, atât timp cât banca este persoană juridică română. Cu alte cuvinte, dacă nu este vorba despre o sucursală a vreunei instituții financiare străine, caz în care participă la schemele de garantare din țările de proveniență. Un singur lucru este neschimbat însă, în orice țară membră a Uniunii Europene: garantarea depozitelor se face doar pentru sume mai mici sau egale cu 100.000 euro.

Clienții băncilor falimentare își pot recupera economiile în 20 zile, printr-un demers simplistPentru clienții băncilor înscrise ca persoane juridice românești, demersul de recuperare a banilor este ușor de urmărit. Clientul păgubit trebuie să meargă doar cu buletinul la Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FDGB). Toate informațiile despre el și depozitele sale se află în baza de date a FDGB. Următoarea etapă este restituirea banilor.

„Fondul pune la dispoziția deponenților garantați compensațiile cuvenite, prin institutiile de credit mandatate, într-un termen de cel mult 20 zile lucrătoare de la data la care depozitele au devenit indisponibile. Banca Națională a României poate aproba, la solicitarea Fondului, în circumstanțe absolut excepționale, prelungirea cu maximum 10 zile lucrătoare a acestui termen”, arată oficialii Fondului de Garantare a Depozitelor.

Despăgubirea se face doar în lei, indiferent de moneda în care a fost constituit depozitul

Clienții își pot ridica banii de la o altă bancă, desemnată drept mandatar de Fond, sau indica un cont în care să îi fie virată suma respectivă. Plata se face numai în lei, indiferent de moneda în care a fost constituit depozitul, iar din total, se scad datoriile pe care clientul le are către bancă.

  • Dacă depozitul a fost mai mic de 100.000 euro, atunci clientul va fi despăgubit cu tot cu dobânda acumulată
  • Dacă depozitul constituit a fost de 100.000 euro, atunci exact această sumă îi va fi returnată
  • În cazul depozitelor mai mari, despagubirea nu poate depasii 100.000 euro

„Dacă o persoană deține un cont comun împreună cu alți deponenți, pentru calculul compensației se va  lua cota parte din soldul contului, conform legii și contractului dintre cele două părți (client - bancă). Dacă nu există astfel de prevederi, se va diviza soldul contului comun în părți egale pentru deponenții în cauză”, arată oficialii FGDB.

Conducătorii băncilor și familiile acestora nu își pot recupera depozitele, în urma falimentului

Fondul garantează depozitele în orice monedă la instituțiile de credit participante, în condițiile legii. De exemplu, unei persoane fizice sau juridice garantate îi sunt acoperite sumele de bani depuse sub formă de certificat de depozit nominativ, cont curent, cont de depozit, cont de economii, cont de card, cont comun, precum și sub forma altor produse similare. Există însă și câteva cazuri în care depozitele nu sunt garantate. Printre acestea se numără:

sursa: Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare

  • Depozite la instituția de credit aparținând, după caz, administratorilor acesteia, directorilor, membrilor consiliului de supraveghere, auditorilor, acționarilor semnificativi, precum și celor cu statut similar acestora,în cadrul altor societăți din grupul instituției de credit
  • Depozitele membrilor familiilor persoanelor fizice menționate mai sus, respectiv soț/soție, rudele și afinii de gradul întâi, precum și ale terțelor persoane care acționează în numele deponenților menționați la primul punct
  • Depozite ale asigurătorilor și reasiguratorilor și ale intermediarilor în asigurări
  • Depozite ale autorităților publice centrale, locale și regionale
  • Depozite ale organismelor de plasament colectiv, așa cum sunt acestea definite de legislația pieței de capital
  • Depozite ale fondurilor de pensii
  • Depozitele la instituția de credit ale companiilor din grupul din care face parte instituția de credit
  • Depozitele întreprinderilor, persoane juridice, care nu intră în categoria microîntreprinderilor, întreprinderilor mici și mijlocii

Până la 31 august 2010, FGDB a plătit compensații însumând 512,2 milioane lei, despăgubind deponenții persoane fizice la șapte bănci intrate în faliment în perioada 1999-2006.

 

  Postat de  Mircea Vinteanu - Realtor & CRS - Elite    Imobiliare  Constanta

Sursa: Imopedia

Vezi toate ştirile

Data publicarii: 2013-04-03

Opinii clienti:

Momentan nu exista opinii postate.


©2011 www.elite-imobiliare.ro. All rights reserved.            Webdesign: Webdesign, creare site-uri web si magazine virtuale Găzduire: Gazduire web si inregistrare domenii Promovare: Catalog firme si companii