Creare cont Login
elite-imobiliare.ro » ce trebuie si ce nu trebuie sa faceti atunci cand aveti restante la banci
Vezi ofertele mele salvate


Categorii

Știri și noutăți

PromoReclama

Opinii Clienţi:

Promo

Ce trebuie și ce NU trebuie să faceți atunci când aveți restanțe la bănci

Dacă vă aflați în imposibilitatea de a vă plăti rata la bancă, specialiștii vă recomandă să căutați refinanțare la altă instituție, dacă banca vă propune o restructurare a creditului. Avocatul Sandra Dinescu a explicat pentru Money TV că, în spatele actelor adiționale semnate pentru restructurarea creditelor, băncile ascund comisioanele abuzive.

Anul trecut, restanțele românilor la bănci au crescut cu șapte miliarde de lei, potrivit celor mai recente date ale Băncii Naționale. Mai mult, în ultimii cinci ani, restanțele pe care personale fizice și juridice le au la bănci, s-au mărit de 26 de ori.

 Avocatul Sandra Dinescu a explicat ce trebuie să faceți atunci când vă aflați în imposibilitatea de a plăti ratele unui credit.

 "Dacă este vorba despre o imposibilitate de plată cauzată de o clauză abuzivă, atunci clienții pot sesiza și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului, care, la rândul ei, să sesizeze instanțele judecătorești în numele împrumutaților. Este o formă mai ieftină, pentru că autoritatea se ocupă de cazul împrumutatului în locul lui.

 Odată ce constatăm că este vorba despre un alt element, și anume nicio culpă din partea băncii, soluția este aceea de a merge și de a încerca să găsești de comun acord cu banca o soluție: de reeșalonare sau de mărire a duratei creditului cu diminuarea corelativă a ratelor lunare sau o altă soluție care să-i convină și băncii. Dacă banca nu este în nicio culpă, ea nici nu este obligată să aibă înțelegere față de împrumutat.

 Decât să scoată un bun la executare silită, pe care obține sau nu obține suma pe care i-o datorează împrumutatul, de multe ori banca s-ar putea să fie interesată să găsească o soluție. Banca nu poate fi obligată să reducă ratele lunare, doar dacă venitul împrumutatului a scăzut", a explicat Sandra Dinescu.

 De cele mai multe ori, clienții merg la bancă și semnează un act adițional, în care se stipulează că timp de șase luni sau de un de zile, vor plăti o rată mai mică. Aceste acte adționale ascund însă clauzele abuzive sub forma dobânzii. În loc de 5% dobândă plus comision abuziv, prin act adițional banca va face 8% rata.  

 Mai mult, se poate ajunge în situația în care clientul are mai mult de plătit băncii decât atunci când s-a împrumutat, iar rata crește. Cel mai bine este ca, atunci când îmtâmpinați astfel de dificultăți, să nu semnați un astfel de act adițional cu banca. Pentru că, în timpul în care actul adițional este în vigoare, nu mai puteți solicita niciun fel de altă măsură.

 Analistul Finzoom Diana Țăruș a spus și că, de regulă, clienții care au avut parte de o restructurare sunt respinși de la refinațare de alte bănci. De aceea, dacă banca la care aveți creditul vă oferă o soluție nefavorabilă, este bine să mergeți la alte bănci să și căutați o refinanțare. NU trebuie neapărat să acceptați restructurarea oferită de bancă. După perioada de restructurare, poate fi mai rău decât dacă nu ați plătit rata.

 Atunci când vreți să negociați cu banca, orice cerere trebuie să fie scrisă, în două formulare. Un formular va rămâne la persoana care le înregistrează și unul, cu număr de înregistrare, ștampilă și semnatură va rămâne la dumneavoastră, pentru a pregăti un eventual litigiu, dar și pentru a obliga banca să vă ofere un răspuns.

 Postat de  Mircea Vinteanu - Realtor & CRS - Elite  Imobiliare  Constanta
Sursa: Money.ro

Vezi toate ştirile

Data publicarii: 2013-02-02

Opinii clienti:

Momentan nu exista opinii postate.


©2011 www.elite-imobiliare.ro. All rights reserved.            Webdesign: Webdesign, creare site-uri web si magazine virtuale Găzduire: Gazduire web si inregistrare domenii Promovare: Catalog firme si companii