Creare cont Login
elite-imobiliare.ro » ce spatiu de negociere ai cu recuperatorii de creante
Vezi ofertele mele salvate


Categorii

Știri și noutăți

PromoReclama

Opinii Clienţi:

Promo

Ce spațiu de negociere ai cu recuperatorii de creanțe?

Dacă creditul preluat e mai vechi de 3-5 ani, iar recuperatorul își acoperă suma oferită băncii (10-25% din creanța preluată), îți poți răscumpăra datoria, în anumite condiții, 20-30% din valoare. 

Secretul păstrării de către bănci în portofolii a creditelor ipotecare cu probleme este că... nu se prea înțeleg cu recuperatorii privind valoarea tranzacției. „Oferim maximum 25% din valoarea creditului, dacă ipoteca este bună (adică nu cine știe ce terenuri în câmp - n.n) în vreme ce băncile cer 50%", spune Georg Kovacs, director general EOS KSI România. În condițiile în care piața imobiliară a căzut deja cu 50% față de maximele din 2008, rezultă că băncile ar dori să vândă creditele cu probleme la prețul actual de piață al imobilelor în vreme ce recuperatorii nu oferă decăt jumătate din acesta. Cu alte cuvinte, dacă vânați chilipiruri, nu e cazul să vă legați mari speranțe de licitațiile organizate de bănci pentru imobilele executate silit, cel puțin deocamdată. În cazul creditelor de consum fără ipotecă, sumele oferite băncilor de recuperatori pentru creditele cu probleme pleacă de la 10% din valoarea lor, iar în cazul sumelor restante la furnizorii de utilități chiar mai puțin. Costurile? „La fiecare leu recuperat avem cheltuieli de aproximativ 30 de bani" spune Kovacs, iar perioada medie de recuperare este de 3 ani.

„Dacă datoria se recuperează în 3-5 ani costurile urcă la 40% iar în 5 ani de alergat debitorul recuperatorii cheltuiesc pe scrisori, telefoane, deplasări cam 50 de bani din fiecare leu recuperat.  Ce spațiu de manevră aveți în relația cu recuperatorii? În cazul în care datoria e veche, nu există ipotecă, debitorul dă semne că vrea să plătească dar nu are venituri (nici măcar unele pe care să se pună poprire), puteți obține un discount semnificativ, de 70-80% din valoarea debitului, dacă s-ar găsi un „binevoitor" care să achite în locul dvs. datoria (rudă, prieten, etc) după cum a reieșit din discuția cu reprezentanții EOS. Și încă un detaliu: contează foarte mult în ce moment al apariției... prescripției se produce această negociere. Dacă nu s-a făcut nici un demers timp de 3 ani (fie din partea creditorului/furnizorului de servicii, fie din partea recuperatorilor) intervine pres­crip­ția și nu mai poți fi dat în judecată pentru recuperarea banilor. "Repunerea în termen este dificilă, fiind admisă doar pentru motive foarte întemeiate (se întâlnește mai degrabă în relațiile contractuale dintre persoanele fizice). Este greu de obținut de persoane juridice, mai ales la trecerea unei perioade apreciabile de la expirarea termenului de prescripție" spune avocatul Gheorghe Piperea.

Potrivit unui studiu realizat de EOS, valoarea pieței de colectare a creanțelor din România a fost în 2011 de 52 milioane euro. Principalii jucători sunt EOS (25% cotă de piață), Coface (15%), Kruk (8%), etc. Consumatorii români sunt în general bun-platnici (92% din debite achitate la timp) dar în momentul în care încep să întârzie la plată creditul devine în majoritatea cazurilor nerecuperabil. Pentru 2012 EOS consideră că valoarea creditelor neperformante preluate de la bănci va stagna, cât timp acestea vor continua să aibă acces la fondurile de la BCE. O importantă zonă de creștere va fi însă în sectorul utilităților, probabil și pe fondul apropiatei liberalizări a prețurilor.

 

 Articol postat de Mircea Vinteanu - Realtor Elite - Imobiliare Constanta

Sursa Romania Libera

Vezi toate ştirile

Data publicarii: 2012-09-27

Opinii clienti:

Momentan nu exista opinii postate.


©2011 www.elite-imobiliare.ro. All rights reserved.            Webdesign: Webdesign, creare site-uri web si magazine virtuale Găzduire: Gazduire web si inregistrare domenii Promovare: Catalog firme si companii