Creare cont Login
elite-imobiliare.ro » ce pierzi si ce castigi atunci cand inchiriezi o locuinta cu contract
Vezi ofertele mele salvate


Categorii

Știri și noutăți

PromoReclama

Opinii Clienţi:

Promo

Ce pierzi și ce câștigi, atunci când închiriezi o locuință cu contract?

Închirierea la negru este una dintre cele mai frecvent întâlnite practici, pe piața imobiliară. Costurile inițiale, drumurile în plus pentru parafarea actului de închiriere, ideea de a face niște eforturi pe care ai putea să nu le faci, este prea tentantă pentru a nu o lua în calcul. Iar cei care aleg totuși să semneze un contract, nu sunt neapărat feriți de probleme. Un contract de închiriere care nu este bine făcut, poate funcționa oricând în defavoarea uneia dintre părți.

Ce pierzi și ce câștigi, atunci când închiriezi o locuință cu contract?Atunci când sunt bani la mijloc, acordurile verbale sunt periculoase. Intenționat sau nu, chiriașul sau proprietarul pot oricând să încalce înțelegerile inițiale. Tocmai de aceea, se impune drept necesar un document semnat de la bun început între părți, în care să se stabilească obligațiile și drepturile fiecăruia.

Proprietarul nu trebuie să intre în locuința închiriată oricând dorește

De exemplu, proprietarul poate găsi de cuviință să intre oricând în apartamentul închiriat. Motivul invocat este simplu: este proprietatea lui. Deși este un argument la îndemână, nu este un lucru de tolerat. Printr-un contract se specifică exact condițiile în care acesta poate veni - de exemplu, atunci când sunt urgențe la care chiriașul nu poate ajunge. În restul timpului, întâlnirile trebuie stabilite de comun acord.

Tot pe lista riscurilor, atunci când nu există un contract, este faptul că proprietarul poate să reînchirieze oricând, fără să anunțe actualul chiriaș. Astfel, acesta poate ajunge fara niciun avertisment în situația în care este dat afară din locuință sau primește un colocatar despre care nu știe nimic.

Proprietarii pot redacta contractele în defavoarea chiriașilor

Contractele nu lucrează însă numai în favoarea chiriașilor. Un proprietar care are cunoștințe legale și vânează chiriași care să îi scape de responsabilități poate ajunge să își exploateze clientul. De exemplu, legea specifică faptul că impozitul pe chirie trebuie plătit de proprietar. Totuși, unii dintre aceștia aleg să specifice în contractul de închiriere faptul că acela care închiriază are obligația să achite această taxă. Chiriașii trebuie să știe că suma pe care ei o plătesc proprietarului este considerată un venit al acestuia, iar acest venit se impozitează.

Tot prin contractul de închiriere, proprietarul se poate asigura că, în cazul unui litigiu între părți, chiriașul va achita toate costurile. Inclusiv avocatul proprietarului. O asemenea clauză nu ar avea de ce să fie acceptată de către chiriaș.

Contractele sunt necesare și între colocatari

Similar, este util și un contract semnat între persoanele care locuiesc cu chirie în același apartament. Este des întâlnit cazul în care mai mulți colegi locuiesc împreună. La fel de des întâlnit este și cazul în care unul dintre locatari decide să renunțe la chirie fără preaviz, iar cel care rămâne se vede obligat să susțină întreaga chirie, până când găsește un înlocuitor.

Atenție: expirarea contractului este un prilej bun pentru mărirea chiriei

Contractele facute temeinic sunt deci de ajutor iar pentru a benefcia cât mai mult timp de prevederile lor, trebuie să fiți atenți la perioada de valabilitate. Unii proprietari cresc chiria la finalul acestei perioade, fără avertisment. Tocmai de aceea, este nevoie să existe notificări de modificare a costului chiriei cu cel puțin două-trei luni înainte de data expirării înțelegerii actuale. Dacă proprietarul nu este de acord să emită acest avertisment, atunci se poate specula în contract faptul că se va considera automată reînnoirea înțelegerii actuale, la aceeași sumă lunară.

În momentul în care totul a fost semnat și parafat, proprietarul trebuie să se prezinte la unitatea fiscală de care aparține, în termen de 15 zile de la încheierea contractului de închiriere. Acolo se complează declarația privind venitul estimat/norma de venit, respectiv Formularul 220. Codul Fiscal prevede că, în situația în care există mai mult de cinci contracte, această declarație se completează până pe 15 ianuarie. Pe baza declarației, se stabilesc plățile anticipate trimestriale în contul impozitului.

 

Postat de  Mircea Vinteanu - Realtor & CRS - Elite    Imobiliare  Constanta

  Sursa: Imopedia.ro

Vezi toate ştirile

Data publicarii: 2013-04-24

Opinii clienti:

Momentan nu exista opinii postate.


©2011 www.elite-imobiliare.ro. All rights reserved.            Webdesign: Webdesign, creare site-uri web si magazine virtuale Găzduire: Gazduire web si inregistrare domenii Promovare: Catalog firme si companii