Bogații lumii au pariat pe piața imobiliară românească peste 1,5 miliarde euro în ultimii șapte ani. O parte însemnată din bani a fost îngropată în terenuri pe care ar fi trebuit să apară proiecte în valoare de nouă miliarde de euro, însă doar câteva au fost definitivate.
Capital a realizat o listă cu cei mai mari zece miliardari ai lumii care au afaceri imobiliare în România. Printre aceștia se numără Gerald Cavendish Grosvenor, al șaselea duce de Westminster și cel mai bogat proprietar birtanic, Ingvar Kamprad, proprietarul IKEA, Benjamin de Rothschild, președintele băncii Edmond de Rothschild Group și descendent al ramurii franceze a familiei Rothschild, David Rockefeller, capul familiei Rockefeller, și Nathaniel Rothschild, descendent și moștenitor al ramurii britanice a familie Rothschild. Majoritatea proiectelor în care sunt implicați aceștia vizează construcția de malluri și locuințe.
Prezența unor nume de asemenea calibru nu poate trece neobservată în rândul investitorilor imobiliari care încă se mai uită la piața românească. „Intrarea pe piața locală a unor investitori de anvergură și nu neapărat activitatea pe care o desfășoară e cea care oferă încredere în climatul economic, în primul rând. Prezența lor înseamnă în continuare încredere. Semne de întrebare cu privire la potențialul de creștere al pieței se pun atunci când ei decid să plece. Este adevărat că suntem într-o altă realitate economică decât în 2006-2008. Azi sunt alte probleme, începând de la finanțare și ajungând la randamentele investiționale. Cred că azi, România poate fi interesantă prin prisma randamentelor pentru produse de top, și aici mă refer nu doar la cele cu locație bună, ci și la contracte sigure“, menționează Răzvan Iorgu, managing director CBRE România.
Chiar dacă prezența acestor investitori pe o anumită piață este un semnal pozitiv, activitatea lor nu este întotdeauna încununată cu lauri. Multe dintre proiectele în care s-au implicat aceștia sunt în continuare blocate sau date uitării. „80% din ei au făcut investiții care s-au dovedit a fi un eșec groaznic și au un impact negativ asupra comunității de investitori. Sunt prea puține povești de succes și cred că în următoarea perioadă își vor lichida proprietățile pe care le mai dețin pentru că e greu să mai convingă acționarii să bage bani în România. Problema este că ei pun eșecul pe seama pieței românești, când de fapt oamenii lor i-au adus în această situație. Nu le conduc românii afacerile locale“, susține Andrei Diaconescu, partener al casei de investiții Capital Partners.
Proprietarii de terenuri
De departe, miliardarul cu cel mai mare portofoliu de terenuri din România este Eyal Ofer (62 de ani). Alături de fratele său, a moștenit imperiul creat de tatăl lor, Sammy Ofer - care a deținut titlul de cel mai bogat israelian. Eyal Ofer deține la nivel local 10.000 ha de teren localizate în București, Constanța, Brașov și Timișoara. El a investit în România peste 500 milioane euro în clădirile de birouri Cathedral Plaza, Platinum Business Center, ansamblul rezidențial de lux Oxford Gadens și hotelul Teleferic din Poiana Brașov. Omul de afaceri a încheiat anul trecut un contract în valoare de 400 milioane euro cu Șantierul Naval Mangalia, care trebuie să îi livreze patru cargouri pentru transport comercial.
Următorii pe listă sunt Sándor Demján (69 de ani), cel mai bogat ungur, și Nathaniel Rothschild (41 de ani) care au investit în România prin intermediul TriGranit circa 250 milioane euro. Compania maghiară are în proprietate circa 382 ha de teren la nivel de țară în orașe precum București, Cluj, Constanța și Brașov. TriGranit a intrat pe piața românească prin intermediul lui Arpad Paszkany, patronul CFR Cluj, care le-a pus la dispoziție o parte din terenurile pe care le au acum în portofoliu. Compania a dezvoltat mallurile Polus Center Cluj și Maritimo Shopping Center Constanța, ambele intrate ulterior în portofoliul austriecilor de la Immofinanz, și ei acționari în TriGranit. Planurile de expansiune ale dezvoltatorului, care avea programată construcția unui nou mall în Brașov, au fost oprite odată cu izbucnirea crizei financiare. Compania a mai fost implicată și în celebrul proiect Esplanada, ce trebuia dezvoltat lângă Biblioteca Națională într-un parteneriat public-privat. Din cauza problemelor juridice cu terenul, proiectul ce trebuia să înghită un miliard de euro a fost suspendat.
Miliardarul egiptean Samih Sawiris (55 de ani) a cumpărat în Constanța circa 200 ha de teren pe care intenționează să dezvolte 330 de locuințe „low-cost“. Prin intermediul Orascom Development, el plănuiește să investească circa 668 milioane euro în proiecte rezidențiale „low-cost“ în Orientul Mijlociu și Europa, vizând România, Turcia și Irakul. Primarul Constanței, Radu Mazăre, a anunțat în vara anului trecut că este prieten cu Samith Sawiris și că acesta este dispus să îi doneze o parte din avere pentru acte caritabile.
Nume grele
Regele diamantelor Lev Leviev (56 de ani) este miliardarul cu cele mai consistente investiții în România. AFI Europe, societate pe care acesta o controlează, a contractat pentru dezvoltarea mallului AFI Palace Cotroceni 234 milioane euro de la Hypo Real Estate, cel mai mare împrumut acordat vreodată pentru o dezvoltare imobiliară privată în România. Compania a fost implicată și într-una dintre cele mai mari tranzacții cu terenuri de pe piața locală, când a cumpărat fosta platformă Laromet din Bucureștii Noi pentru 77,5 milioane euro. În prezent, AFI Europe are în proces de dezvoltare al doilea mall din rețea în Ploiești, pe locul fostei fabrici Flacăra, și se pregătește de al treilea la Arad. În plus, se apropie de finalizarea primei clădiri de birouri, dintr-o serie de cinci, ce vor fi construite lângă mallul din Controceni.
David Rockefeller (97 de ani), singurul nepot al lui John Rockefeller, fondatorul Standard Oil, este implicat, prin intermediul fondului de investiții Europa Capital, parte a The Rockefeller Group, în construcția speculativă a unui parc industrial în Turda, care va înghiți până la finalizare circa 200 milioane euro. Alături de spaniolii de la Graells & Llonch, a început deja construcția primelor clădiri, ce vor fi amplasate pe un teren de 22 ha. Europa Capital este dispusă să vândă o parte din teren după ce parcul industrial va deveni funcțional. În plus, compania mai deține trei terenuri și se află în proces de negociere pentru achiziția a încă două loturi în sectoarele 2 și 3, pe care vrea să dezvolte cinci ansambluri rezidențiale ce vor cuprinde între 200 și 500 de apartamente fiecare. În aceste proiecte, investitorii au angrenate 25 milioane euro.
Benjamin de Rothschild (49 de ani) este singurul fiu-moștenitor al baronului Edmond Adolphe de Rothschild și conduce afacerile familiei adunate sub umbrela Edmond de Rothschild Group. În 2010, grupul francez a decis să iasă din cel mai important parteneriat pe care îl avea pe piața românească. Rothschild s-a angajat, alături de israelienii de la Ocif, să dezvolte proiecte rezidențiale de 200 milioane euro în România. Cele două companii au apucat să dezvoltate împreună doar ansamblul rezidențial Vivando Unirii, o investiție de 25 milioane euro, și dețin un teren de circa 90.000 mp în Pipera. Colaborarea a fost ruptă ca urmare a dificultăților financiare traversate de Ocif și a divergențelor pe seama administrării proiectelor dezvoltate în parteneriat. Francezii de la Rothschild mai au în România doar parteneriatul cu Roy Gill și Eitan Eldar, cei care au dezvoltat proiectul Planorama. Alături de cei doi investitori israelieni, grupul financiar are participații de 60% în trei proiecte rezidențiale în București, Ploiești și Brașov, însă acestea sunt blocate de mai bine de cinci ani. Investitorii dețin trei terenuri, în suprafață totală de 21 hectare, pe care au anunțat că vor construi peste 5.000 de locuințe.
Blocați de criză
Sonae Sierra, unul dintre cei mai mari proprietari de malluri din Europa - din care Gerald Grosvenor (60 de ani) deține 50%, a intrat pe piața românească cu planuri mărețe. De cinci ani de când sunt în România nu au reușit să construiască niciunul dintre mallurile programate. Momentan, compania deține centrul comercial River Plaza din Râmnicu Vâlcea, cumpărat pentru 42 milioane euro în 2007, și două terenuri în Craiova și Ploiești. Reprezentanții Sonae Sierra au anunțat recent că sunt în proces de regândire a centrului comercial Adora Mall din Craiova, deoarece competiția făcută de Electroputere Parc este prea mare pentru a merge pe varianta inițială a proiectului. Soluția pare să fie un centru comercial de cartier. Sonae Sierra a mai avut un parteneriat cu irlandezii de la Caelum Development pentru dezvoltarea unui proiect gigant, denumit ParkLake Plaza, amplasat pe fosta bază sportivă Spartac din Titan. Planurile lor au fost date peste cap de o serie de conflicte juridice, care i-au obligat să își recalibreze proiectul, motiv pentru care parteneriatul a fost suspendat.
Ingvar Kamprad (86 de ani), proprietarul retailerului de mobilă IKEA, a cumpărat până acum două terenuri în România, prin intermediul Interprime Properties. În 2010 a cumpărat platforma Timpuri Noi pentru 34,6 milioane euro, una dintre cele mai mari tranzacții încheiate pe acest sector de la începutul crizei. Planul urbanistic zonal aprobat de primărie pentru Timpuri Noi prevede construcția unui hotel, spații de birouri și rezidențiale. La un coeficient de utilizare a terenului de 4,5 se poate construi o suprafață de 225.000 mp. Un an mai târziu, suedezii au cumpărat, lângă Pasajul Basarab, o platformă industrială de 2 ha ce aparținea furnizorului de materiale pentru construcții Baduc, pe care vor să construiască un complex de birouri. Tranzacția a fost încheiată pentru circa 13 milioane euro.
Miliardarul Beny Steinmetz (56 de ani), cu activități în industria diamantelor, este prezent pe piața imobiliară locală prin firma Seven Hills, divizie a grupului BSG. Compania a cumpărat în 2006, pentru 14 milioane euro, proiectul rezidențial West Park din Militari, început de Rom Canada. Proiectul trebuia să ajungă la 1.400 de apartamente, însă a rămas doar la prima fază, care cuprinde circa 200 de locuințe. Reprezentanții miliardarului vorbeau, în 2007, despre încă un proiect în Pantelimon, cu 1.000 de apartamente, un altul în zona Cotroceni, încă două în Săftica și Corbeanca, cu 2.000-3.000 de vile și unul în Ploiești, cu 250 de locuințe. Cele cinci proiecte presupuneau investiții de 500 milioane euro, însă până acum nu a fost finalizat niciunul.
Chiar dacă cei zece miliardari au fost atrași de România în perioada de „boom“ imobiliar, se pare că piața locală nu și-a pierdut încă din strălucire. Recent, cel mai bogat polonez, Jan Kulczyk, și Larry Silverstein, proprietarul turnurilor gemene World Trade Center distruse în atentatele teroriste, au lansat un fond prin care doresc să investească 1,5 miliarde de euro în proprietăți comerciale în România și în regiune. În plus, miliardarul Donald Trump este interesat să dezvolte afaceri în România, în special în sectorul hotelier, după cum a anunțat în această vară vicepreședintele executiv al Organizației Trump, la o întâlnire cu reprezentanții Camerei de Comerț și Industrie a României.
Articol postat de Mircea Vinteanu - Realtor Elite - Imobiliare Constanta
Sursa Capital
Momentan nu exista opinii postate.