Blocurile din apropierea Palatului Parlamentului sunt printre cele mai frumoase construcții rezidențiale ale regimului comunist. Proprietarii le cunosc valoarea, motiv pentru care aceste apartamente ies foarte rar pe piață. Cererea este în schimb foarte mare, motiv pentru care criza nu s-a simțit aproape deloc pe acest segment. Tranzacțiile se fac, în continuare, la nivelul dinaintea crizei.
Zona Libertății este una dintre cele mai solicitate de către clienții în căutare de apartamente elitiste. Poziționarea este excepțională: apartamentele au vedere directă către Casa Poporului și, desigur, accesul către centrul Capitalei este facil. Cea mai vânată zonă este cea a blocurilor în care se află sediile de ministere.
„Blocurile care găzduiesc ministerele sunt o curiozitate, un punct de atracție dacă vreți, chiar și pentru clienții care nu își permit neapărat zona. Vor să vadă apartamentele, care sunt într-adevăr spectaculoase. Cei care și le și permit caută să se mute acolo pentru că au Parcul Izvor peste drum, au metroul la doi pași, iar vecinii sunt rafinați”, spune Adriana Marcu, administrator Top Class Imobiliare.
Prețurile pentru două și trei camere sunt similare: 125.000-135.000 euro
Ofertele sunt rare în zonă, iar cererea este mare. Tocmai de aceea, prețul apartamentelor cu două camere se situează în jurul sumei de 125.000 euro, iar pentru cele cu patru camere ajunge la 140.000 euro. Acesta este prețul de strigare, iar clienții care pot plăti cash au avantajul unei marje de negociere mai mare. Oricum, discountul nu este mai mare de 5-10%, în cele mai multe dintre cazuri.
„Acum sunt de vânzare acolo trei apartamente cu trei camere, două cu patru camere și unul cu două camere. Este o ofertă foarte mică, probabil că în trei-patru luni se vor vinde toate. Când prețul de pornire este mare, se poate negocia. Proprietarii înțeleg condițiile actuale de piață. Dar dacă achiziția se face cu credit, perioada de așteptare este de aproximativ o lună, deci nu se mai negociază așa de mult”, spune Karin Abdul, administrator Primob.
De cealaltă parte, periferia zonei Libertății este chiar ocolită de către clienți, deși se încadrează în perimetrul semi-central. Este vorba despre o zonă odinioară frumoasă, locuită de elita Capitalei, dar acum transformată mai degrabă într-o ruină: Rondul lui Coșbuc.
„În zona Coșbuc, unde este un capăt al zonei Libertății, sunt multe case naționalizate, sunt mulți care ocupă case abuziv în acea zonă, iar clienții preferă să o ocolească. În plus, cel mai apropiat metrou este la Unirii, ceea ce este iar un dezavantaj”, continuă Karin Abdul.
Rondul lui Coșbuc, o zonă a elitei în trecut, dar decăzută acum
Pe măsură ce se parcurge drumul dintre Casa Poporului și Rondul lui Coșbuc, calitatea zonei se degradează treptat.
„Prețurile diferă de la scară la scară. Dacă scară este frumoasă, zugrăvită, dacă vecinii sunt de calitate, sunt alte prețuri. Acolo, fiind centrul civic, este o zonă foarte frumoasă, dar sunt foarte mulți proprietari care au cumpărat în anii 1987-1990, când s-au repartizat acele blocuri, și care nu au posibilitatea materială de a contribui la îmbunătățirea condițiilor. Sunt blocuri recunoscute, mai ales scările care au intrarea de pe gang, chiar și la Fântânile de la Unirii. Cele cu intrarea stradală sunt frumoase, dar în spate sunt case, este un liceu, sunt elevi care scriu pe pereți, fumează în ganguri, deci prețul scade în aceste condiții”, arată oficialul Primob.
O altă problemă în această parte a orașului este dificultatea cu care se pot achiziționa casele. Multe dintre ele cad sub incidența legii naționalizării, au mai mulți proprietari și o listă întreagă de probleme juridice, așa că mulți dintre clienții care au banii necesari de achiziție preferă să se orienteze către proprietăți similare, dar mai ușor de cumpărat.
Articol postat de Mircea Vinteanu - Realtor Elite - Imobiliare Constanta
Sursa Imopedia
Momentan nu exista opinii postate.