Creare cont Login
elite-imobiliare.ro » cand oferta se intalneste cu cererea: cat cer proprietarii de apartamente si cat primesc
Vezi ofertele mele salvate


Categorii

Știri și noutăți

PromoReclama

Opinii Clienţi:

Promo

Când oferta se întâlnește cu cererea: cât cer proprietarii de apartamente și cât primesc

Deși locuințele vechi și noi au continuat să se ieftinească în prima jumătate din 2012, în lei, prețurile actuale sunt ușor mai ridicate decât anul trecut.

În prima parte a acestui an, apartamentele din întreaga țară au continuat, chiar dacă nu atât de abrupt, să se ieftinească. Acest lucru este valabil atât când vine vorba de prețurile cerute de către proprietari, cât și de cele de achiziție. Potrivit unui raport de piață realizat de compania de evaluare Darian, valoarea de tranzacționare a apartamentelor noi și vechi a scăzut la nivel național cu circa 2% în primul semestru al acestui an, până la 785 de euro pe metru pătrat și, respectiv, 704 euro pe metru pătrat. Raportat la moneda națională însă, prețurile de achiziție din acest interval au fost cu circa 1% mai mari. “O particularitate a acestei perioade este aceea că, deși apartamentele au cunoscut o scădere continuă de la începutul perioadei de criză, variația puternică euro/leu din ultima perioadă a făcut însă ca, în majoritatea cazurilor, pentru românul plătit în moneda națională, apartamentele să fie de fapt mai scumpe comparativ cu semestrul trecut și cu aceeași perioadă a anului trecut”, subliniază Adrian Crivii, președintele Darian.

Tranzacții la sub 1.000 euro/mp în Capitală
În Bucuresti, prețul mediu de tranzacționare pentru apartamentele vechi a fost, în prima jumătate a anului, 968 euro pe metru pătrat, față de 984 de euro în al doilea semestru al anului trecut. Pe de altă parte, valoarea de achiziție a locuințelor noi a ajuns la 1.157 euro, față de 1.203 euro pe metru pătrat în semestrul precedent. Potrivit Indicelui omobiliar, care măsoară lunar prețurile medii solicitate de către proprietari, apartamentele noi din Capitală costau, la finele lui iunie, 1.295 de euro pe metru pătrat util (cu 6% mai puțin decât la începutul lui 2012), în vreme ce locuințele din blocurile vechi se situau la 1.064 de euro pe metru pătrat (minus de 2,7% la șase luni).

În Constanta, prețul mediu de tranzacționare pentru apartamentele vechi s-a situat, în prima parte din 2012, la 848 de euro pe metru pătrat (față de 857 de euro în semestrul precedent). Pe de altă parte, locuințele noi s-au tranzacționat cu 853 de euro pe metru pătrat, în scădere de la 891 de euro pe metru pătrat. Potrivit Indicelui imobiliar, prețurile cerute pentru apartamentele vechi și noi din orașul de la malul mării se situau, la sfârșitul lui iunie, la 884 de euro (-4%) și, respectiv, 962 de euro (+1,7%) pe metru pătrat util.

În Brasov, apartamentele vechi s-au vândut, în medie, cu 821 de euro pe metru pătrat în primul semestru al anului, față de 860 de euro în a doua parte a anului trecut. Locuințele din ansamblurile rezidențiale noi, pe de altă parte, au fost tranzacționate cu 932 de euro pe metru pătrat, de la 971 de euro pe metru pătrat. Potrivit datelor imobiliare, prețul cerut pentru apartamentele vechi se situa, la sfârșitul lunii iunie, la 838 de euro pe metru pătrat, în vreme ce media pentru locuințele noi era de 931 de euro pe metru pătrat util.

Prețurile pentru locuințele vechi din Cluj, aproape ca în București
În Cluj Napoca, prețul mediu de tranzacționare pentru apartamentele vechi a fost de 965 de euro pe metru pătrat în primul semestru al acestui an, față de 977 de euro pe metru pătrat în cele șase luni anterioare. Pe segmentul rezidențial nou, valoarea medie de tranzacționare a fost de 986 de euro pe metru pătrat, comparativ cu 988 de euro în semestrul precedent. Pe de altă parte, Indicele imobiliar indica, la sfârșitul lunii iunie, valori ceva mai scăzute: 844 de euro pe netru pătrat pentru locuințele noi și 960 de euro pe metru pătrat pentru cele vechi. O explicație pentru această discrepanță ține de faptul că Indicele imobiliar ia în calcul prețurile cerute doar în iunie (care au fost mai scăzute decât în lunile precedente), în vreme ce specialiștii Darian calculează o medie la nivelul primelor șase luni ale anului.

În Timisoara, prețul mediu de achiziție pentru apartamentele vechi a fost de 873 de euro pe metru pătrat în prima jumătate din 2012, față de 889 de euro pe metru pătrat în a doua parte a anului trecut. Pe segmentul nou, valoarea de achiziție pentru locuințele din blocurile noi a fost de 896 de euro, față de 906 euro în semestrul precedent. Și aici, Indicele imobiliar indică în luna iunie prețuri cerute mai mici decât valorile de tranzacționare calculate pentru primele șase luni ale acestui an: 791 de euro pe metru pătrat pentru apartamentele vechi și 842 de euro pe metru pătrat pentru cele noi.

 

Articol postat de Mircea Vinteanu

Sursa Imobiliare.ro

Vezi toate ştirile

Data publicarii: 2012-08-27

Opinii clienti:

Momentan nu exista opinii postate.


©2011 www.elite-imobiliare.ro. All rights reserved.            Webdesign: Webdesign, creare site-uri web si magazine virtuale Găzduire: Gazduire web si inregistrare domenii Promovare: Catalog firme si companii