Creare cont Login
elite-imobiliare.ro » bancile isi schimba politica de creditare nu vor sa mai acorde imprumuturi in euro
Vezi ofertele mele salvate


Categorii

Știri și noutăți

PromoReclama

Opinii Clienţi:

Promo

Băncile își schimbă politica de creditare. Nu vor să mai acorde împrumuturi în euro

Creditele în lei nu au fost niciodată preferatele românilor. Costurile mari i-au determinat pe aceștia să se împrumute în euro, beneficiind astfel de dobânzi mai mici comparativ cu cele ale împrumuturilor în lei. De acum înainte, însă, regulile se modifică. Băncile încep să își schimbe politica de creditare și vor acorda doar împrumuturi în lei.

BNR i-a sfătuit dintotdeauna pe românii plătiți în lei să se împrumute în moneda națională pentru a evita efectele nedorite ale riscului valutar, respectiv creșterea euro în raport cu leul.

Paradoxal, eliminarea riscului valutar aduce pentru clienți costuri simțitor mai mari. În plus, efectele benefice pe termen lung ar putea fi mult prea reduse pentru a justifica efortul” spun analiștii financiari de la cosno.ro

ING Bank a anunțat că nu va mai acorda credite cu garanție ipotecară în valută clienților persoane fizice începând cu prima zi a anului viitor. Așadar, cei care doresc să obțină un împrumut pentru casa sau un credit de nevoi personale cu garanție ipotecara vor avea la dispoziție doar varianta în lei.

" Un credit in lei este o alegere buna" pentru că nu are riscul asociat fluctuațiilor valutare. Încă din 2011, ne-am îndreptat atenția către creditele în lei și am dezvoltat produse competitive în moneda locală, iar retragerea creditelor în euro vine ca o continuare firească a acestei strategii și în acord cu tendința pieței”, a precizat Maria Cristina Matei, director Retail la ING Bank.

În cazul clienților care au contractat deja credite în moneda europeană, aceștia vor continua rambursarea în euro în condițiile inițiale, iar cererile depuse până la finalul anului 2012 vor fi acordate în moneda solicitată de client.

Ce costuri presupune un credit ipotecar în lei?

Eliminarea riscului valutar nu vine însă gratuit. Diferența de costuri între creditele în lei și cele în euro rămâne în continuare destul de puternică. Astfel, în timp ce în cazul creditelor ipotecare in lei de la ING Bank, DAE pornește de la 8,84% și ajunge la 15,54%, în funcție de varianta aleasă, în cazul creditelor in euro DAE pornește de la 4,89% și ajunge la 9,34%” precizează analiștii conso.ro.

Astfel, pentru un credit de 50.000 euro, la ING Bank rata lunara este de 241 euro (1.085 lei). Cine optează pentru varianta in lei, atunci la un credit de 225.000 lei, va achita o rata lunară minimă de 1.618 lei.

În prezent, normele BNR cer băncilor să creioneze un scenariu negativ înainte de acordarea unui credit în valută. Astfel, banca trebuie să ia în calcul atât cresterea puternica a dobanzii sau a cursului, cat și o posibilă scădere a veniturilor solicitantului. După întocmirea acestui scenariu, instituția financiară poate stabili dacă clientul se califică sau nu pentru un împrumut în valută.

Noile norme BNR îngreunează mult obținerea unui credit în euro, de aceea băncile sunt nevoite să se reorienteze către împrumuturile în lei. Astfel, un credit mai scump, in lei, va ajunge să fie mult mai ușor de contractat decât unul mai ieftin, în euro.

ING Bank nu este prima bancă din România care și-a schimbat politica de creditare. În urma cu mai puțin de două luni, BCR, cea mai mare bancă de pe piața locală, a anunțat o strategie similară. Oficialii băncii au declarat că BCR va mai acorda credite în euro doar celor care încasează venituri în această monedă.

 

Mircea Vinteanu - Realtor & CRS - Elite Imobiliare Constanta

Sursa: Imopedia

Vezi toate ştirile

Data publicarii: 2012-12-19

Opinii clienti:

Momentan nu exista opinii postate.


©2011 www.elite-imobiliare.ro. All rights reserved.            Webdesign: Webdesign, creare site-uri web si magazine virtuale Găzduire: Gazduire web si inregistrare domenii Promovare: Catalog firme si companii