Creare cont Login
elite-imobiliare.ro » atentie la data scadenta! o restanta de cateva zeci de euro poate duce la executare silita
Vezi ofertele mele salvate


Categorii

Știri și noutăți

PromoReclama

Opinii Clienţi:

Promo

Atenție la data scadentă! O restanță de câteva zeci de euro poate duce la executare silită

O datorie de câteva sute de lei este suficientă pentru a-ți pierde căminul, deși poate părea de necrezut. Lipsa de comunicare între client și bancă poate avea consecințe grave pentru debitor, iar instituția financiară este îndreptățită să își recupereze banii, chiar dacă este vorba de zeci de mii de euro sau de sume neglijabile – este totul prevăzut în contract.

La prima vedere, poate părea greu de crezut că ai putea să îți pierzi căminul pentru o sumă mai mică de 100 euro. Însă instituțiile financiare operează după un sistem bine pus la punct, unde eficiența și rapiditatea sunt cele mai importante criterii. Astfel că nu există un departament care sa se ocupe de clientii neatenti, iar sistemul îi sancționează la fel ca și pe debitorii rău-voitori.

„Mi-am pierdut casa achiziționată în urmă cu trei ani prin programul Prima Casă din cauza unei sume restante de 80 euro”, își începe Andreea Constantinescu povestea.

Tânăra beneficiară a unui credit ipotecar garantat de stat a primit anul acesta un job într-o altă țară, astfel că s-a mutat din România. Însă a omis să anunțe banca de faptul că și-a schimbat adresa sau numărul de telefon. Drept urmare, atunci când a întârziat cu plata ratei lunare, orice notificare sau somație a fost trimisă la adresa din țară, adresă la care nu mai locuia nimeni. Cum clientul nu a putut fi contactat, banca a recurs la procedurile obișnuite – a făcut o solicitare de plată către FNG, iar Ministerul Finanțelor a efectuat plata garanției către bancă. La momentul când Andreea Constantinescu și-a achitat restanța de sub 400 lei și a trimis un memoriu instituției financiare care îi acordase creditul, era deja prea târziu. Roțile fuseseră puse în mișcare, iar instituțiile statului s-au mișcat rapid.

„Băncile nu sunt agenții imobiliare, ele vor să încaseze bani. Sunt tolerate diferite situații (boală, pierderea unui loc de muncă, etc.), se oferă reeșalonări sau scutiri de la plata ratelor, dar cu condiția ca totul să fie discutat în timp util. Băncile nu acceptă datorii mult timp, nu stau fără să le execute, chiar dacă e vorba de datorii de 80 euro sau chiar de 2 euro. Banca este un sistem care nu are sentimente, nu analizează fiecare caz în parte”, explică avocat Ionel Văcărescu, specializat în Drept Imobiliar.

Companiile de recuperare a datoriilor, un alt sistem unde valoarea restanțelor este nesemnificativă

Instituțiile financiare care acordă împrumuturi vând portofoliul de clienți rău-platnici către covietatile specializate de recuperare/colectare a datoriilor. Aici este un alt sistem bine pus la punct, unde primează productivitatea și promptitudinea. Datoria trebuie recuperată, indiferent de valoarea acesteia.

„Companiile de recuperare a datoriilor sunt interesate de orice fel de portofoliu de clienți, indiferent de valoarea mai mare sau mai mică a datoriei de încasat. Chiar dacă valoarea datoriei de încasat este de sub 100 euro, pentru compania de recuperare creanțe, debite, datorii este importantă valoarea întregului portofoliu cedat de către bancă. Spre exemplu, băncile scot la vânzare portofolii de clienți având restanțe de sub 100 euro/fiecare debitor, însă întreg portofoliul poate conține 20.000 dosare”, spun specialiștii de la Recupit & Asociații.

Iar numărul executărilor silite ale ipotecilor bancare a crescut semnificativ de la începutul acestui an. S-au organizat deja câteva mii de licitații pentru vânzarea ipotecilor constituite de clienții rău-platnici, iar numărul va crește semnificativ, mai ales că nu mai este necesar un proces, deoarece contractul de ipoteca este cu titlu executoriu. Indiferent că este vorba de creditele ipotecare obișnuite sau de cele garantate de stat, indiferent că este vorba despre clienții care nu mai vor să returneze banii, de cei care nu mai pot să achite ratele sau de cei care au uitat, instituțiile financiare vor să scape de creditele neperformante și să intre din nou pe linia de plutire.

„În 2012, companiile specializate se așteaptă la un număr total de executări care să depășească 45.000 cazuri, la o valoare medie de 65.000 euro per locuință. Procedura în cazul locuințelor cumpărate prin programul Prima Casă este la fel ca în cazul oricărei locuințe achiziționate de pe piața liberă”, încheie specialiștii Recupit & Asociații.

 

Mircea Vinteanu - Realtor & CRS - Elite Imobiliare Constanta

Sursa: Imopedia

Vezi toate ştirile

Data publicarii: 2012-11-06

Opinii clienti:

Momentan nu exista opinii postate.


©2011 www.elite-imobiliare.ro. All rights reserved.            Webdesign: Webdesign, creare site-uri web si magazine virtuale Găzduire: Gazduire web si inregistrare domenii Promovare: Catalog firme si companii