Creare cont Login
elite-imobiliare.ro » abuzurile bancare pot continua de data aceasta cu aprobarea legiuitorilor
Vezi ofertele mele salvate


Categorii

Știri și noutăți

PromoReclama

Opinii Clienţi:

Promo

Abuzurile bancare pot continua, de data aceasta cu aprobarea legiuitorilor

datorii explozive

Clienții bancari nemulțumiți au devenit o reală amenințare pentru băncile care nu vor să rezolve problemele legate de abuzuri, în cazul creditelor restante. Numărul acestora este atât de mare încât nici băncile, nici autoritățile de reglementare, nu mai fac față plângerilor făcute oficial sau neoficial. Este nevoie urgentă de soluții, iar instituțiile financiare trebuie să facă acest lucru pentru a putea să evolueze, nu doar de frica amenzilor care le-ar putea fi aplicate.

În fiecare zi, la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, vin zeci de oameni pentru a depune plângeri legate de banca la care au credit. Deloc rar, se ajunge chiar și la o sută de plângeri pe zi. În acest ritm, comunitățlie clienților nemulțumiți au crescut atât de mult încât ele nu mai pot fi neglijate.

„Clienții cu probleme bancare se înrolează în grupuri de sprijin, pe rețelele socializare. Fiecare spune ce probleme are cu banca, unii spun cum au găsit rezolvare, ce metode trebuie folosite, ce pași trebuie urmați. Este o adevărată armată formată din clienții nemulțumiți, iar băncile nu își mai permit această situație. Expunerea negativă este prea mare, iar fundația care susține afacerile bancare, prea vulnerabilă, în această perioadă”, a explicat Florian Adam, analist financiat PTR Finance.

Soluționarea amiabilă a conflictelor este cea mai indicată soluție, pentru toate părțile implicate. Băncile își recuperează cât mai mult din datorie, clienții pot păstra bunurile cumpărate și creditul, iar autoritățile de reglementare își ating scopul propus. În opinia acestora, băncile trebuie să ofere clienților noi contracte clare, transparente, pe înțelesul tuturor și să renunțe la pretenția de a câștiga atât de mult pe cât câștigau anii trecuți.

"Scopul nostru, ca instituție, nu este să amendăm băncile, ci să găsim soluții amiabile. Într-o economie de piață sănătoasă, ar trebui existe produse bancare sigure, care să satisfacă în același timp nevoile consumatorilor, ale băncilor, care trebuie să aibă un câștig, dar nu uriaș. Legislația este perfectibilă, dar niciodată nu va satisface ambele părți, rescpectiv pe consumatori și pe reprezentanții băncilor. Dar nu trebuie prin legislație să impunem reguli stricte. Trebuie ca băncile să ia în calcul și partea umană”, a explicat  Marius Dunca, președintele ANPC.

Pentru o soluționare cât mai rapidă a acestor probleme, ANPC a înființat Centrul de Soluționare Alternativă a litigiilor dintre clienți și bănci. Deși conceptul acesta este bun, în esența, aplicarea lui s-a dovedit a fi defectuoasă, iar clienții se plâng că le-a fost limitat dreptul la o soluție echitabilă.

Poate cea mai mare problemă stă în faptul că respectivul Centru SAL, potrivit legii care îl guvernează, ar putea anula dreptul consumatorului de a alege să își solutioneze litigiul în instanță, sau prin intermediul ANPC. O altă problemă este că soluția poate fi acceptată de client, sau impusă acestuia. Dar să îi impui unei victime a abuzului bancar o soluție cu care nu este de acord, este un nou abuz. Practic, problemele clientului se dublează, nu se rezolvă”, explică Florian Adam, analist financiat PTR Finance.

Așadar, în timp ce clienții bancari victime ale clauzelor abuzive încă așteaptă o soluție care să le facă dreptate, autoritățile experimentează diverse strategii, care par mai degrabă menite să tergiverseze întregul proces, în loc să îl soluționeze. Între timp, pentru clienți, cea mai bună apărare pare să fie cunoașterea. Aceștia trebuie să înțeleagă ce semnează, ce impact are un credit bancar în viața lor și să ia în calcul întotdeauna un scenariu de criză, atunci când apelează la încheierea unui credit pe termen lung. între timp, ANPC anunță că se va implica, alături de autoritățile statului, în educația financiară, în așa fel încât noțiunile financiare să fie învățate încă din liceu.

   

     Postat de  Mircea Vinteanu - Realtor & CRS -

     Elite Imobiliare  Constanta 

Vezi toate ştirile

Data publicarii: 2015-10-26

Opinii clienti:

Momentan nu exista opinii postate.


©2011 www.elite-imobiliare.ro. All rights reserved.            Webdesign: Webdesign, creare site-uri web si magazine virtuale Găzduire: Gazduire web si inregistrare domenii Promovare: Catalog firme si companii