Creare cont Login
elite-imobiliare.ro » romanii platesc cele mai mari rate bancare din europa din cauza greselilor din trecut
Vezi ofertele mele salvate


Categorii

Știri și noutăți

PromoReclama

Opinii Clienţi:

Promo

Românii plătesc cele mai mari rate bancare din Europa, din cauza greșelilor din trecut

Românii au datorii mult prea mari către bănci. Raportat la veniturile încasate, un român plătește rate de două ori mai mari decât francezii, italienii și spaniolii, ba chiar de trei ori mai mari, decât nemții. În aceste condiții, atât persoanele fizice, cât și băncile ar trebui să își dea seama că pe acest segment, nu mai este loc de creditare. Este părerea personală a economistului șef al BNR, Valentin Lazea.

Românii plătesc cele mai mari rate bancare din Europa, din cauza greșelilor din trecutEconomistul șef al BNR, Valentin Lazea, a făcut o analiză a sectorului bancar, iar concluziile nu au fost deloc încurajatoare pentru persoanele fizice. Aparent, acestea plătesc cele mai înalte rate bancare din Europa, în raport cu veniturile disponibile. Desigur, comportamentul care a dus aici nu este recent. De vină sunt mai degrabă vremurile în care bancile creditau aproape fara nicio restrictie, iar sumele oferite erau aproape întotdeauna mult prea mari. Românii au luat în vremurile dinainte crizei credite pe care acum abia dacă reușesc să le plătească. În aceste condiții, băncile ar trebui să treacă portofoliul împrumuturilor pentru persoane fizice în stare de mentenanță și să se concentreze mai degrabă pe cum pot lucra cu firmele.

„Ca tendință generală, sectorul companiilor are o mai bună capacitate de a accesa noi credite comparativ cu sectorul gospodăriilor. Îmi pare rău, asta este", a afirmat Valentin Lazea, menționând că aceasta este opinia lui personală, nu o poziție oficială a Băncii Naționale.

Dincolo de greșelile din trecut ale băncilor, în acest moment există și factori externi care îngreunează creditarea. Opreliști care, la nivel practic, ar putea opri acordarea de credite chiar dacă băncile ar vrea să împrumute.

„Cum ar putea băncile să crediteze când există atâția salariați care au salariu minim pe cartea de muncă, firme profitabile care raportează pierderi, primării care acumulează arierate”, a continuat Laezea.

Problemele se manifestă cu atât mai puternic în domeniul imobiliar, acesta fiind singurul sector cu probleme în acest moment, potrivit cifrelor furnizate de economistul șef BNR.  Celelalte segmente nu par supraîndatorate, nici serviciile, nici comerțul și nici industria prelucrătoare.

   Postat de  Mircea Vinteanu - Realtor & CRS - Elite    Imobiliare  Constanta

Sursa: Imopedia

Vezi toate ştirile

Data publicarii: 2013-03-27

Opinii clienti:

Momentan nu exista opinii postate.


©2011 www.elite-imobiliare.ro. All rights reserved.            Webdesign: Webdesign, creare site-uri web si magazine virtuale Găzduire: Gazduire web si inregistrare domenii Promovare: Catalog firme si companii