Prima Casă s-ar putea transforma în Noua Casă, un program care se va adresa doar celor care vor să cumpere o locuință nouă. Un moment bun pentru Gigi Becali să repornească motoarele unui business închis odată cu venirea crizei imobiliare. Toate amănuntele, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru IMOPEDIA.ro.
Cum apreciați inițiativa Guvernului de a transforma Prima Casă în Noua Casă, program care să se adreseze doar celor care vor să cumpere locuințe noi?
Dacă vizezi doar locuințele vechi, cu ce dezmorțești economia? Dacă Guvernul te ajută să cumperi o locuință nouă, încurajează astfel construcția de noi case. Prima Casă pentru ce este făcută? Pentru economie. Dar ca să ajuți economia, trebuie să faci case noi, pentru a încuraja dezvoltatorii să cumpere fier beton, ciment etc.
Dacă ar fi să vă rezumați la un singur business, ce ați alege? Sau dacă v-ați orienta doar spre zona imobiliară, ce segment al pieței ați alege?
Depinde de zone. Spre exemplu, în zonele bune, se vând terenurile. Singurul lucru care merge și nu va muri niciodată este construcția de case ieftine. Statisticile arată că nu sunt suficiente locuințe, oamenii trebuie să stea undeva, nu pot sta șapte perechi într-o casă. Astfel, singurul segment care merge, va merge întotdeauna și va aduce câștiguri va fi construcția de case, dar câștigurile nu trebuie să fie ca până acum. Nu mai investești 10 milioane euro și câștigi 20, acum investești 10 milioane și câștigi 11,5 milioane euro. Câștigi 15%, maximum 20%, într-un an, eu zic că este normal așa, cum este peste tot în lume.
Și nu vă tentează să investiți în construcția de locuințe noi și ieftine?
Dar eu am astfel de investiții. Am șase blocuri în care am investit 15 milioane euro, dar m-am oprit și acum am de gând să le dau drumul din nou, să le vând cu Noua Casă. Când a venit criza am oprit totul, am stopat totul.
Cât de tare v-a afectat criza pe zona imobiliară?
Nu m-a afectat pe mine. Nu a avut de ce să mă afecteze.
Dar, ați oprit construcția celor șase blocuri…
Este adevărat, am oprit construcția blocurilor. M-a afectat, pentru că mie mi-a fost teamă să mai investesc bani de la mine, iar băncile nu mai dădeau bani. Dar nu este niciun fel de problemă pentru că ușor, ușor poți să iei bani de la bancă sau, dacă ai curajul, poți să investești bani proprii ca să le termini și să le vinzi cu Noua Casă. Sunt o serie de variante, în funcție de situație.
Băncile acordă împrumuturi destul de greu în momentul acesta. Este greu atât pentru omul de rând, cât și pentru investitori…
Acum am înțeles că statul nu o să mai împrumute bani de la bănci și atunci băncile sunt obligate să plece spre societățile private și spre oameni, pentru că nu au ce face, dacă nu dau împrumuturi. Bineînțeles că sunt foarte stricte, pentru că atunci când dai bani cuiva, trebuie să știi și cum îi iei înapoi.
Cum simțiți în momentul de față piața imobiliară?
Piața imobiliară din România este la fel ca în toată lumea, dacă cineva vrea ceva, cumpără. Așa este piața imobiliară! Ce s-a întâmplat până în anul 2008 pe piața imobiliară, a fost anormal.
Ușor, ușor, se va îndrepta spre normalitate. În cinci-șase ani, vom ajunge acolo. Acum este drept că este o piață imobiliară înghețată, dar dacă economia începe să crească, vor începe și oamenii să investească, iar peste patru-cinci ani va fi ceva normal. Acum, terenurile nu se mai vând așa ușor. Nu mai este ca înainte, când voiai să vinzi un teren, reușeai imediat. Terenul este o investiție, îl ții până când cineva vrea să îl cumpere, nu îl mai poți vinde când vrei tu. Nu găsești client când vrei tu să îl vinzi. Trebuie să aștepți să vină clientul, nu să te duci tu să vinzi când vrei. Până acum, lucrurile mergeau simplu pe piața imobiliară, ia terenul, dă terenul. Piața imobiliară nu este așa, nicăieri lucrurile nu stau lucrurile așa. Când ai un teren, îl vinzi când vrea cineva să facă o investiție, când vrea să facă un hotel, când vrea să construiască niște case, dar pentru a construi locuințe, trebuie să crească economia ca să aibă oamenii bani să cumpere case. Până atunci, așteptăm! Când crește economia, începe să se miște și piața imobiliară, atunci încep oamenii să caute terenuri, să cumpere 5 ha, 7 ha, în funcție de proiect și să construiască și apoi, să vândă pentru a face bani.
Pariați în continuare pe piața imobiliară? Mai credeți în afacerile imobiliare?
Acum nu prea merită. Când spui piață imobiliară, spui tranzacții imobiliare, și este mai greu să faci bani din tranzacții imobiliare acum. Mă refer la tranzacții de vânzare-cumpărare. Dacă faci business imobiliar, este altceva. Trebuie muncă și business. Doar să vinzi și să cumperi, nu poți face bani. Cumperi și nu poți să vinzi. Dacă faci business și construiești, este altceva, eu pe asta mizez.
Deci încă vă tentează businessul imobiliar?
Eu zic că este o afacere unde poți câștiga 15-20% din investiții și zic că este bine, dar cu muncă. Nu mai merge ca până acum.
Cum ar putea ajuta statul piața imobiliară?
Nu poate statul ajuta. Singurul lucru pe care Guvernul îl poate face este să ridice economic țara. Dacă economia țării crește, atunci automat ușor, ușor va crește și piața imobiliară. Altceva nu poate face, nimic concret pentru piața imobiliară. Guvernul poate face ceva pentru economia României. Crește economia României, crește și piața imobiliară.
Considerați România un loc tentant pentru investitorii străini?
Deocamdată, peste tot piața imobiliară este înghețată, dar încet, încet România va fi din nou (n.r. tentantă pentru investitori). Nu va mai fi ce a fost până la venirea crizei, dar România, o țară care nu este dezvoltată, are toate șansele. Te duci să dezvolți acolo unde țara nu este dezvoltată. Acolo unde este dezvoltat, ce să mai dezvolți?
Postat de Mircea Vinteanu - Realtor & CRS - Elite Imobiliare Constanta
Sursa: Imopedia
Momentan nu exista opinii postate.