Creare cont Login
elite-imobiliare.ro » blocurile comuniste ies din garantie care sunt riscurile
Vezi ofertele mele salvate


Categorii

Știri și noutăți

PromoReclama

Opinii Clienţi:

Promo

Blocurile comuniste ies din garanție. Care sunt riscurile?

În București, numărul proprietăților catalogate drept pericol public în cazul unui seism este în permanentă creștere. Blocurile construite în era comunistă sau imediat după se apropie de finalul perioadei de garanție, iar numărul construcțiilor noi care se încadrează în bugetul clienților actuali este infim. România continuă să aibă un deficit de un milion de locuințe, dar experții în domeniu spun că măcar o treime din acest total, dacă s-ar construi, tot ar fi bine. Între timp, cei mai mulți dintre clienții imobiliari sunt forțați de împrejurări să se mute în clădiri cu cel puțin la fel de multe probleme pe cât aveau și cele din care au plecat.

Blocurile comuniste ies din garanție. Care sunt riscurile?Lista clădirilor catalogate drept pericol public în caz de cutremur s-a dublat, la ultimele verificări ale Primăriei. Numărul acestora a crescut de la 100 la aproape 200 unități. Multe alte locuințe au intrat sau vor intra în viitorul apropiat pe aceste liste. Aproape 1,8 milioane locuințe în blocuri au fost construite între 1945 și 1980, potrivit datelor din ultimul recensământ al populației. Dat fiind faptul că durata de garanție a unui bloc este de 50 ani, multe dintre aceste construcții au deja nevoie urgentă de consolidare. Numai că această procedură este prea anevoioasă și prea costisitoare pentru ca locatarii să o ia în calcul.

„Este o operațiune de anvergură, care se întinde pe o perioadă lungă de timp. Ar putea fi nevoie de 60-75% din durata necesară pentru construirea imobilului. Estimarea de preț este deci pe măsură, consider că prețul reprezintă peste 50% din prețul de construire“, spune Ciprian Ana, director al Societății de Construcții Start Tehnologic Consult.

O expertiză tehnică poate determina gradul de deterioare. Uneori, consolidarea nu e necesară

Totuși, mai devreme sau mai târziu, aceste operațiuni se vor impune drept necesare. Din momentul în care iese din perioada de garanție, orice constructie este supusa unor riscuri. Iar ipoteza unui seism puternic este poate cea mai temută teorie.

„Nu este cazul ca locuitorii acestor clădiri să intre în panică totuși. Faptul că o clădire a ieșit din perioada de garanție nu înseamnă neapărat că ea nu va rezista unui seism major. Totuși, cu cât a trecut mai mult timp de la expirarea perioadei de garanție, fără lucrări de consolidare, cu atât riscul este mai mare. Este indicat măcar ca proprietarii să solicite o expertiză, pentru a afla care este starea structurii și dacă este nevoie de o consolidare”, arată Ana Tatu, arhitect ArtProiect.

După consolidarea blocului, valoarea apartamentelor crește considerabil

Problema consolidării este cu atât mai mare cu cât este nevoie de acceptul majorității locatarilor, pentru efectuarea ei. Acest demers este aproape întotdeauna dificil, iar întrunirea majorității se face în rare cazuri. Pentru cei mai sceptici, sunt de menționat și avantajele pe care consolidarea le poate aduce pe termen scurt.

„Toată lumea ar trebui să înțeleagă că, atunci când se consolidează o clădire, se investește nu numai în siguranța familiilor care locuiesc în ea, cât și în valoarea apartamentelor. Prețul unui bloc vechi și dărăpănat poate ajunge astfel la nivelul pieței”, continuă arh. Ana Tatu.

„Ar trebui o legislație mai fermă în domeniu, proprietarii se opun din principiu unor lucrări de anvergură la blocul lor. Și dacă se rezolvă problema proprietarilor, atunci rămâne problema constructorilor. Nu sunt mulți cei care vor să lucreze cu statul. Primăriile, Ministerul, ar trebui să facă ceva pentru atragerea interesului constructorilor”, completează Ciprian Ana.

Blocurile construite după 1977 pot rezista la sesime de până la 8,5 grade pe scara Richter

Cutremurul din 1977 a impus noi standarde în construcții. Rezistența seismică a fost una dintre prioritățile momentului. Astfel, cele mai rezistente blocuri sunt, în general, cele construite după marele cutremur.

„Înainte de cutremurul din 1977, pericolul seismic nu era prea mult luat în calcul. Normativele dictau să facem clădiri care să reziste la cutremure până în 7 grade pe scara Richter. După 1977, normativele s-au schimbat, clădirile au fost construite pentru a rezista la seisme de magnitudinea 7,5-8 grade pe scara Richter. În cazuri speciale, precum zona centrală, chiar 8,5 grade pe scara Richter”, arată oficialii Proiect București S.A., care au participat la proiectarea marilor cartiere din Capitală.

Este important de menționat însă că marile cartiere din Capitală au început să fie construite mai devreme de 1977. Astfel, în anii ‘60 au început lucrările la cartierele Drumul Taberei, Titan și Berceni. Între 1970 și 1980 s-a lucrat la arterele importante ale Capitalei, precum ștefan cel Mare, Mihai Bravu, Calea Moșilor, Colentina, Pantelimon, Olteniței și Armata Poporului.

   

    Postat de  Mircea Vinteanu - Realtor & CRS - Elite    Imobiliare  Constanta

    Sursa: Imopedia.ro

Vezi toate ştirile

Data publicarii: 2013-06-19

Opinii clienti:

Momentan nu exista opinii postate.


©2011 www.elite-imobiliare.ro. All rights reserved.            Webdesign: Webdesign, creare site-uri web si magazine virtuale Găzduire: Gazduire web si inregistrare domenii Promovare: Catalog firme si companii