Tribunalul Dâmbovița, la cererea Arhiepiscopiei Romano-Catolice București, l-a obligat pe primarul general al Capitalei să emită decizia prin care să dispună desființarea turnului Cathedral Plaza și să ia toate măsurile administrative de aducere a terenului în situația anterioară emiterii autorizației, pentru a reface cadrul natural din zona de protecție a Catedralei Sf. Iosif, susține ARCB într-un comunicat remis duminică.
Potrivit Arhiepiscopiei Romano-Catolice, prin această decizie definitivă "legalitatea este repusă în drepturi" și se răspunde dorinței cetățenilor români care s-au pronunțat în proporție de 81,1% în favoarea desființării clădirii, conform unui sondaj realizat pe 13 iulie 2011.
'Suntem în măsură să prezentăm în fața autorităților publice și ultima verigă solicitată în vederea desființării construcției ilegale, înălțată prin abuz, înșelătorie, prin pârghii oculte, cu mulți bani investiți în acte cel puțin dubioase. Avem deja o primă hotărâre definitivă privind desființarea acestei aventuri ilegale cu implicații asupra patrimoniului național și asupra cultului catolic. Demersurile noastre nu se opresc aici, deoarece am solicitat instanței de judecată să oblige chiar pe investitor la demontarea construcției pentru a înlătura prejudiciul produs Catedralei, dosar aflat pe rolul Judecătoriei Sectorului 1. Reamintim că și DNA continuă cercetările în cazul celor care au semnat procesul-verbal de recepție fictivă a construcției", a declarat potrivit surse citate Ioan Robu, arhiepiscop-mitropolit de București.
Conform comunicatului ARCB, în motivarea sentinței de către Tribunalul Dâmbovița se arată că "decizia de desființare a construcției reprezintă o măsură de legalitate, de aplicare a principiului 'ceea ce este nul nu produce efecte'".
De asemenea, se reține că "autoritățile publice sunt obligate să respecte legea, să restabilească ordinea de drept perturbată prin emiterea unui act administrativ nelegal, pentru înlăturarea consecințelor materiale produse", că "desființarea acestei construcții reprezintă pe de o parte aplicarea principiului legalității iar pe de altă parte singura posibilitate a înlăturării afectării drepturilor și intereselor reclamanților".
Instanța arată că "interesul pe care s-au sprijinit demersurile juridice ale reclamanților este un interes public deosebit, întrucât se afectează nu un spațiu public, ci un spațiu public cu valoare istorică deosebită, aspect de care autoritatea publică era obligată să țină seama", se mai menționează în comunicatul citat.
Articol postat de Mircea Vinteanu
Sursa Money.ro
Vezi toate ÅŸtirileData publicarii: 2012-09-09
Opinii clienti:
Momentan nu exista opinii postate.