Creare cont Login
elite-imobiliare.ro » dilema proprietarului de locuinta vand acum sau mai astept
Vezi ofertele mele salvate


Categorii

Știri și noutăți

PromoReclama

Opinii Clienţi:

Promo

Informatii Vanzatori:


Dilema proprietarului de locuință: Vând acum sau mai aștept?

La o întrebare aparent simplă pe care și-o pun mai toți potențialii vânzători, răspunsul nu poate fi unul unilateral.

În actualul context de piață, cei care iau în calcul vânzarea unei locuințe sau a unei proprietăți imobiliare în general se întreabă adesea dacă este momentul potrivit pentru o asemenea decizie. Mulți o fac în speranța că prețurile pe piața rezidențială vor reveni curând pe un trend crescător, iar puterea de negociere se va întoarce în mâna vânzătorilor. La această întrebare – aparent simplă – nu se poate da însă un răspuns unilateral. „Totul depinde de motivația din spatele vânzării, de ce vrei să faci cu banii după”, spune Daniel Dobre, managing partner City Dreams Realty.

În funcție de câteva situații specifice, îți prezintăm, în cele de mai jos, răspunsurile furnizate de câțiva brokeri imobiliari la întrebarea de mai sus:

1. Vrei să vinzi ca să cumperi altceva:
Daniel Dobre spune că, pentru cei care vor să vândă o proprietate, iar apoi să cumpere alta, acum este un moment la fel de bun ca oricare altul, pentru că tendința generală a prețurilor este aceeași. Cu alte cuvinte, dacă se ieftinesc apartamentele cu două camere, la fel se întâmplă și cu cele de trei sau patru camere sau, de ce nu, cu vilele. „Da, este un moment potrivit pentru ca un proprietar să-și vândă locuința dacă vrea să cumpere altceva după”, este de părere și Lucian Baciu, broker asociat Coldwell Banker Opera.

Ba chiar mai mult decât atât: Iulian Niculae, directorul general al agenției Victoria Consult, spune că momentul actual este unul ideal pentru aceia care care vor să facă un upgrade de locuință – să treacă de exemplu, la un apartament mai mare, mai nou sau poziționat într-o zonă mai bună. Asta pentru că acum diferența de preț dintre diferite categorii de locuințe s-a diminuat considerabil. Astfel, dacă în anii trecuți puteai vinde un apartament cu două camere cu 80.000 de euro și mai aveai nevoie de o diferență de 40.000 de euro pentru a achiziționa o locuință similară, dar cu trei camere, acum ai putea face un astfel de „schimb” având în buzunar și un plus de 15.000 de euro. În plus, faptul că tranzacțiile se încheie mai greu acum este tot un avantaj pentru tine: înseamnă că ai mai mult timp la dispoziție pentru a analiza, în tihnă, diversele oferte de pe piață, fără teama că oricând ți le-ar putea sufla cineva de sub nas. „Pe o piață care se mișcă greu e cel mai bine să faci un upgrade de locuință”, spune Niculae.

2. Trebuie să vinzi pentru că ești presat financiar:
În momentul de față, nimeni nu vinde o proprietate – locuință, dar nu numai – fără a avea o nevoie bine definită, este de părere directorul Victoria Consult. Dincolo de nevoile specifice ale unui utilizator final (cea de a se muta într-o casă mai mare, spre exemplu), există și situații în care proprietarii sunt presați financiar din cauza unor datorii, credite neplătite. Într-un asemenea caz, aproape nici nu se mai pune problema dacă este sau nu momentul potrivit pentru a vinde. Întrebarea este, mai degrabă, când să o faci. Celor care au de gând să încheie o astfel de tranzacție în următoarele luni, Dobre le recomandă s-o facă mai degrabă acum decât mai târziu. Asta pentru că există riscul ca, peste nouă luni, prețul obținut să fie mai mic decât cel de acum.

 

3. Vrei să vinzi ca să investești banii sau să-ți pornești propriul business:
Daniel Dobre crede că 2012 va fi anul micilor afaceri, anul în care cei care sunt dispuși să-și asume riscuri pentru a deveni antreprenori pot avea și foarte mult de câștigat de acum încolo. Într-o asemenea situație, iarăși, întrebarea nu este atât de mult dacă e momentul potrivit să vinzi o proprietate – este un moment la fel de bun ca oricând -, ci cât de oportun este businessul pe care vrei să-l începi.

 

4. Vrei să vinzi ca să valorifici o investiție făcută în trecut:
În această situație, răspunsul depinde de momentul în care ai făcut investiția. Astfel, dacă ai cumpărat o proprietate înainte de perioada de boom, iar prețul plătit era mai mic decât valoarea de piață actuală, da, este un moment potrivit pentru vânzare.

Dacă, dimpotrivă, ai făcut o achiziție chiar în perioada de vârf a prețurilor, iar acum sper să ieși în profit sau măcar să eviți o pierdere, atunci, în mod clar, nu este cel mai bun moment pentru a trece la acțiune. „Pe termen mediu, nu mai văd speculații în piață”, subliniază Iulian Niculae. În următorii trei-cinci ani, argumentează acesta, prețurile nu mai pot cunoaște creșteri semnificative, iar perioada 2007-2008 nu mai poate fi „replicată”. În ultimii ani, piața a revenit mai mult sau mai puțin la niște valori normale, iar acum este un cerc relativ închis, în care nu mai vin influxuri majore de capital din afară, astfel încât să impulsioneze creșteri spectaculoase de preț. Niculae crede că, spre deosebire de perioada de boom, atunci când economia își va reveni, iar prețurile își vor relua creșterea, aceasta va fi mult mai lină.

 

 "Pretul corect", esențial pentru încheierea unei tranzacții
Dacă, după toate cele de mai sus, te decizi să vinzi, este esențial să ții cont de un factor decisiv în încheierea oricărei tranzacții: prețul. Lucian Baciu spune că este foarte important ca proprietarul să-și ajusteze așteptările în funcție de bugetul disponibil al potențialilor clienți. Această cerință nu este valabilă doar acum, în perioada de criză, ci funcționează întotdeauna într-o piață liberă. Asta s-a întâmplat, de fapt, și în perioada de boom – când cererea creștea, iar oamenii erau dispuși să dea din ce în ce mai mult pe o locuință, vânzătorii s-au adaptat la situație și au cerut din ce în ce mai mult. În cazul în care nu te vei adapta la piață și nu vei cere „prețul corect” , cel mai probabil că vei rămâne cu locuința nevândută. La rândul său, Niculae recunoaște că, în momentul de față, cumpărătorii sunt foarte informați, foarte atenți, și nimeni nu mai este dispus să plătească mai mult decât valoarea reală de piață a unei proprietăți.
 
   Citeste mai departe si afla ce servicii AloElite am externalizat pentru tine.........>>>

    

    

      Postat de  Mircea Vinteanu - Realtor & CRS -

     Elite  Imobiliare  Constanta - Elite Vision And Consulting

Data publicarii: 2012-03-12

Opinii clienti:

Momentan nu exista opinii postate.


©2011 www.elite-imobiliare.ro. All rights reserved.            Webdesign: Webdesign, creare site-uri web si magazine virtuale Găzduire: Gazduire web si inregistrare domenii Promovare: Catalog firme si companii