Creare cont Login
elite-imobiliare.ro » ce ascunde de fapt comisionul 0 la cumparare
Vezi ofertele mele salvate


Categorii

Știri și noutăți

PromoReclama

Opinii Clienţi:

Promo

Informatii Vanzatori:


Ce ascunde de fapt, COMISIONUL 0 % la cumparare?

O intrebare pe care tot mai multi cumparatori o au in minte.

Probabil ca, daca as fi cumparator si as vedea un astfel de anunt, mi-ar ridica si mie cateva semne de intrebare: De ce 0% comision, cum adica, oamenii astia fac munca voluntara ? Hai sa fim seriosi… Sau: Mdaaa 0% comision, asta de fapt ascunde altceva … Sau: Daaa, sigur, 0% comision si umfla ei preturile artificial ca sa-si includa comisionul in pretul vanzarii… Sau: 0% comision pana ma agata, si apoi cine stie ce taxe mai sunt… etc,etc, tot felul de suspiciuni.

Realitatea este urmatoarea: Intr-adevar exista societati imobiliare care nu-i percep comision decat unei singure parti din tranzactie. Comisionul 0% nu trebuie musai sa ascunda ceva – este doar o informare catre potentialul cumparator cu privire la faptul ca se percepe comision doar de la vanzator – cum este si normal, dealtfel.

Daca un agent imobiliar reprezinta ambele parti din tranzactie, ne gandim: cu cine va tine mai mult? cu vanzatorul sau cu cumparatorul? Sau ganditi-va altfel: Daca ma duc la avocat sa divortez, avocatul va reprezenta ambele parti? adica… si sotul si sotia? Nu! Avocatul va reprezenta intotdeauna o singura parte, intotdeauna partea care il plateste, pentru a nu crea un conflict de interese.

Asa si cu agentii imobiliari: cand esti platit de ambele parti e greu sa reprezinti interesele cuiva. Acesta e motivul pentru care o parte din agentii imobiliari prefera sa nu perceapa comision decat de la partea care ii angajeaza – in acest caz de la vanzatorul pentru care se realizeaza marketingul proprietatii. Astfel angajat, agentul imobiliar va fi intotdeauna alaturi de cel care il plateste si va incerca sa obtina cele mai bune conditii de piata pentru clientul sau.

Normal ca munca voluntara nu face nimeni, agentul imobiliar incasand comisionul in general “la succes”, adica la finalizarea tranzactiei – doar ca suntem platiti de partea care ne angajeaza, clientul nostru, si il asiguram pe acesta de intregul nostru suport. Pentru asta, actionam ca un bun consilier pe toata durata tranzactiei, incepand de la pregatirea pentru iesirea in piata si terminand cu serviciile post-vanzare.

Agentul imobiliar trebuie neaparat sa respecte un Cod Etic bazat pe responsabilitate fata de client si orientat catre nevoile consumatorului, sa fie membru intr-o asociatie profesionala de profil. Macar atat! Foarte multi vorbesc despre Codul Etic in ultima perioada, despre proceduri, despre cum ar trebui sa lucreze un agent imobiliar… Sunt curios, ce Cod Etic respecta cei care doar vorbesc despre asta, dar nu fac parte din nicio asociatie imobiliara?

Comisionul 0% nu inseamna ca trebuie umflat pretul proprietatii, cum eronat gandesc multi. In primul rand, nu agentii fac pretul, ci piata. Un agent care spune pretul “din gura”, fara sa analizeze situatia de piata, nu face decat sa incurce si poate aduce prejudicii grave vanzatorilor de case. Agentul imobiliar poate sa faca recomandari de pret doar pe baza unei Analize Comparative de Piata realizate de el, sau a unei evaluari facute special pentru vanzare de un evaluator.

Peste aceste valori de piata nu este normal sa adaugi un comision, deoarece scad sansele de vanzare considerabil, existand riscul ca acea proprietate sa nu se mai vanda deloc. Iar agentul imobiliar trebuie sa vanda casa, nu sa o tina pe piata la supra-pret…

Din pacate, exista si agenti imobiliari care au practica de a adauga comisionul peste pret, punand in pericol sansele de vanzare ale proprietatii. Si, tot din pacate, exista si agenti imobiliari care posteaza anuntul “Comision 0% la cumparare” doar pentru a “agata” cumparatori… iar cand apelezi la agentie te trezesti ca esti pasat la un alt agent imobiliar din firma, care, ce sa vezi, percepe comision!

Tocmai de aceea, intotdeauna cand urmeaza sa faceti o tranzactie imobiliara, nu apelati la primul agent sosit in casa! Informati-va intai, cereti sa vi se dezvaluie modul de lucru pe care il aplica agentia: in principal, daca agentia va reprezenta interesul dumneavoastra, al vanzatorului, sau daca va lucra pentru propriul interes – ca un simplu intermediar care percepe comision si de la vanzator si de la cumparator.

Cereti sa vi se expuna costurile serviciilor, iar agentul sa semneze pentru ele printr-un contract. Cereti explicatii privind marketingul care va fi realizat pentru proprietatea dumneavoastra (daca sunteti vanzator), astfel incat sa stiti cat si pentru ce platiti remuneratia.

In concluzie, DA, “0% comision” poate fi un mod corect si firesc de a-ti promova proprietatile: fiind platiti de vanzatorii caselor pentru a le obtine cele mai bune conditii de piata, aceasta ne permite sa prezentam respectivele case catre cumparatori si sa le oferim si cumparatorilor asistenta in tranzactie, fara a le percepe vreun comision.

Data viitoare cand va alegeti agentul imobiliar, va incurajez sa tineti cont si de aceste aspecte. Cereti-i agentului pe care il veti plati sa-si asume contractual relatia cu dumneavoastra si raspunderea pentru eventualele prejudicii!

Articol scris de Edward Patsomitis

    Citeste mai departe si afla ce servicii AloElite am externalizat pentru tine.........>>>

    

    

      Postat de  Mircea Vinteanu - Realtor & CRS -

     Elite  Imobiliare  Constanta - Elite Vision And Consulting

Data publicarii: 2014-02-11

Opinii clienti:

Momentan nu exista opinii postate.


©2011 www.elite-imobiliare.ro. All rights reserved.            Webdesign: Webdesign, creare site-uri web si magazine virtuale Găzduire: Gazduire web si inregistrare domenii Promovare: Catalog firme si companii