Creare cont Login
elite-imobiliare.ro » actele care atesta dreptul de proprietate
Vezi ofertele mele salvate


Categorii

Știri și noutăți

PromoReclama

Opinii Clienţi:

Promo

Informatii Vanzatori:


Actele care atesta dreptul de proprietate

Actul de dobandire al bunului imobiliar care atesta proprietatea poate fi de mai multe tipuri in functie de urmatoarele cazuri: 

      

1. Imobilul a fost cumparat de la o persoana fizica - in acest caz este vorba despre un act de vanzare-cumparare

2. Imobilul a fost cumparat de la stat dupa 1989

 • act de vanzare-cumparare
 • procesul verbal de predare-primire a imobilului
 • dovada achitarii integrale a apartamentului din partea societatii creditoare, daca plata s-a facut in rate
 • daca plata ratelor s-a facut cu imprumut de la CEC, atunci este necesara si incheierea de radiere a inscriptiei ipotecare pe care CEC-ul a luat-o la semnarea contractului de vanzare-cumparare

3. Imobilul a fost cumparat de la stat inainte de 1989

 • contractul de construire
 • procesul verbal de predare-primire a imobilului
 • titlul de proprietate eliberat de Administratia financiara.
 • incheierea de radiere a inscriptiei ipotecare, pe care CEC-ul a luat-o la semnarea contractului de vanzare-cumparare (daca acesta a fost cumparat cu plata in rate).

* Daca imobilul a fost achitat integral, dar nu a fost radiata inscriptia ipotecara, atunci trebuie sa va prezentati la CEC cu contractul de construire in original si sa depuneti o cerere prin care sa solicitati eliberarea unei adeverinte din care sa rezulte ca imobilul a fost achitat integral si acordul CEC-ului (biroul administrativ) pentru radierea inscriptiei ipotecare. Termenul de eliberare variaza intre 3 si 7 zile. Radierea inscriptiei ipotecare se face la biroul de carte funciara.

In functie de caz si urmatoarele acte pot atesta dreptul de proprietate:

 • Certificat de mostenitor
 • Contract de donatie
 • Contract de schimb
 • Sentinta civila definitiva

Documentele obligatorii necesare instrainarii de proprietati imobiliare sunt: Cadastru, Certificatul Fiscal, Adeverinta Asociatia de proprietari / Locatari, Extrasul de carte funciara - Intabularea

Despre Cadastru

Pentru intabularea imobilului in cartea funciara este obligatoriu sa aveti documentatia cadastrala realizata. Probabil ca nu ati mai avut niciodata de-a face cu acest domeniu si in acest caz recomandarea noastra este sa lasati totul pe seama unui specialist. Dar este indicat sa cunoasteti ce documente trebuie sa ii puneti la dispozitie si ce trebuie sa va ofere el.

Foarte important: documentatia cadastrala poate fi realizata doar de catre un inginer cadastral sau o firma specializata in acest domeniu. In Bucuresti, tariful mediu perceput pentru cadastru variaza intre 80 si 100 de euro pentru un apartament, in functie de numarul de camere. De obicei, plata se face 50% in momentul inceperii lucrarii si 50% la finalizare.    

Inginerul cadastral va avea nevoie de urmatoarele acte:

 • Actul de proprietate - copie
 • Acte identitate proprietar - copie
 • Cerere tip - va fi pusa la dispozitie de catre inginerul cadastral
 • Declaratie privind limitele proprietatii - va fi pusa la dispozitie de catre inginerul cadastral

Dupa ce ati predat actele de mai sus inginerului cadastral, acesta va trebui sa depuna un dosar la Oficiul de Cadastru. Dupa aprobarea dosarului, veti primi un numar de inregistrare (numar cadastral). Dosarul cu numarul cadastral trebuie sa contina:

 • Fisa corpului de proprietate
 • Plan de amplasament si delimitare a corpului de proprietate cu figurarea vecinatatilor si calculul suprafetei in cazul terenurilor
 • Plan de incadrare in zona
 • Tabel delimitare vecinatati
 • Memoriu tehnic
 • Copii ale actelor puse la dispozitie de dumneavoastra.

Durata de obtinere a numarului cadastral variaza intre 10 zile in cazul unui apartament si pana la 25 de zile in cazul unei case. Achitand o taxa de urgenta puteti sa reduceti durata la doar cateva zile.

Solicitati inginerului cadastral sa se ocupe si de intabulare. Majoritatea expertilor cadastrali ofera si acest serviciu fara a mai percepe o taxa suplimentara. Cererea de intabulare se face la Judecatorie si dureaza aproximativ 20 de zile.

De retinut: Fara plan cadastral nu se poate face nicio instrainare. In cazul in care imobilul a fost dobandit dupa 1 iulie 1999 (data la care a intrat in vigoare Legea Cadastrului si Cartii funciare) si exista un plan cadastral, nu mai este nevoie de realizarea altuia.

Deci, ati putea avea nevoie de cadastru nu numai in scopul vanzarii, ci si pentru o donatie, mostenire sau in situatia in care este necesara instituirea unei ipoteci asupra imobilului. O firma specializata in cadastru ar trebui sa va poata oferi urmatoarele servicii: cadastru, inclusiv inscrierea in cartea funciara(intabulare); masuratori in domeniul topografiei (ridicari topografice, planuri de situatie, trasari planimetrice si altimetrice); relevee constructii; consultanta juridica in domeniul cartilor funciare.

 

Certificatul fiscal

Certificatul fiscal este un document care atesta faptul ca proprietarul figureaza pe rolul administratiei financiare cu imobilul ce urmeaza a fi vandut, imobil pentru care impozitele sunt achitate la zi, nefiind urmarit pentru eventuale debite sau amenzi catre stat. Actele necesare eliberarii acestui certificat fiscal sunt urmatoarele :

 • cerere (formular tip)
 • act de identitate (original și fotocopie)

Dupa caz puteti avea nevoie si de:

 • Certificat de moștenitor (original și fotocopie)
 • Certificat de deces (original și fotocopie)
 • Certificat de naștere (original și fotocopie)
 • Certificat de casatorie (original si fotocopie)
 • Sentinta de divort (original si fotocopie)

Certificatul fiscal se elibereaza prin compartimentul Registratura al Directiei de Taxe si Impozite a primariei de care apartineti.

Certificatul se elibereaza personal proprietarului pe baza actului de identitate. In situatia in care proprietarul nu se poate prezenta, se poate desemna un reprezentant legal prin procura notariala sau imputernicire avocatiala. Pentru persoanele din strainatate, procura trebuie sa fie întocmita la Ambasada sau Consulatul Romaniei.

Certificatul fiscal este valabil doar 30 de zile de la eliberare. Daca cererea a fost depusa dupa data de 25 a lunii, certificatul este valabil pana la sfarsitul lunii urmatoare. Exemplu: daca ati depus cererea pe 25 martie, certificatul este valabil pana la 1 mai.

 

Adeverinta Asociatia de Proprietari / Locatari

Adeverinta de la Asociatia de Proprietari, respectiv Locatari, este un formular standard care atesta ca nu aveti datorii la plata intretinerii. 

Trebuie completata in 3 exemplare de catre administrator si de catre presedintele Asociatiei de Proprietari/Locatari. Este bine sa aveti grija ca acestia sa semneze, sa stampileze si sa-si treaca numele in clar.

Adeverinta completata trebuie insotita si de:

 1. o copie dupa ultima lista a cotelor de la intretinere (care sa aiba stampila asociatiei in original)
 2. copie a ultimei chitante care atesta plata cotelor de intretinere

Ultima etapa este vizarea adeverintei de catre primaria de sector, Adeverinta de la Asociatia de Locatari/Proprietari nefiind valabila decat cu viza primariei.

 

Extrasul de carte funciara - Intabularea

Care este cea mai frecventa intrebare adresata proprietarului unui imobil scos la vanzare?

Care alta decat Ati facut cadastrul si intabularea? De ce vrea toata lumea sa stie asa ceva de la dumneavoastra?

Dintr-un motiv foarte simplu: pentru a putea vinde imobilul aveti nevoie de un Extras de Carte Funciara. Acesta se poate obtine doar de catre notar pe baza dovezii de intabulare. Dovada de intabulare o poate obtine inginerul cadastral pentru dumneavoastra, dar pentru eliberarea acesteia trebuie sa aveti realizata documentatia de cadastru.

Poate parea complicat, insa exista si o cale simpla: daca aveti nevoie de cadastru, apelati la un inginer cadastral. Dupa aceea, tot acesta va va obtine si dovada intabularii. Cu aceasta va duceti la notar si notarul va solicita Extrasul de Carte Funciara. Fara acest act nu va puteti vinde casa.

Extrasul de carte funciara certifica toate datele de identificare si situatia juridica actuala a imobilului:

1. Descrierea imobilului

2. Numele si prenumele proprietarilor

3. Actele in baza carora acestia au dobandit proprietatea

4. Sarcinile bunului: ipoteci, comandamente, interdictii de instrainare, privilegii etc.

Extrasul de carte funciara se elibereaza catre de Biroul de Carte Funciara in baza actelor de proprietate care au fost intabulate in Cartea Funciara a imobilului. Pentru eliberarea acestuia trebuie sa va adresati biroului notarial unde se va semna contractul de vanzare-cumparare si unde trebuie sa depuneti :

 • dovada intabularii imobilului - inginerul cadastral va poate ajuta sa o obtineti
 • copie act de proprietate
 • copie acte de identitate proprietar
 • cerere tip - aceasta va va fi pusa la dispozitie de catre cabinetul notarial

Acest extras de carte funciara se elibereaza numai delegatilor notariali, la cererea clientilor si are un termen de valabilitate de 5 zile de la data depunerii, timp in care nu se poate elibera un alt extras de carte funciara pentru acelasi imobil. Astfel, este exclusa vanzarea imobilului de doua ori. Dupa depunerea cererii mai dureaza 1-2 zile obtinerea lui.

Pentru a usura pe cat posibil orice problema legata de cele mentionate, solicitati consilierea specialistilor nostrii.

 

Postat de Mircea Vinteanu din Constanta

Data publicarii: 2011-07-24

Opinii clienti:

Momentan nu exista opinii postate.


©2011 www.elite-imobiliare.ro. All rights reserved.            Webdesign: Webdesign, creare site-uri web si magazine virtuale Găzduire: Gazduire web si inregistrare domenii Promovare: Catalog firme si companii