Creare cont Login
elite-imobiliare.ro » cum iti vinzi locuinta inainte de termenul impus de banca
Vezi ofertele mele salvate


Categorii

Știri și noutăți

PromoReclama

Opinii Clienţi:

Promo

Informatii Vanzatori:


Cum îți vinzi locuința, înainte de termenul impus de bancă?

Vânzarea locuințelor cumpărate prin credit este delicată, mai ales dacă este vorba despre un contract Prima Casă. În acest caz, proprietarul nu are voie nici să vândă, nici să refinanțeze creditul în primii cinci ani de la semnarea contractului. Un abuz legal, spun specialiștii, ținând cont de faptul că Prima Casă este un program eminamente social, deci asemenea restricții nu își au rostul.

În momentul în care se înhamă la un credit Prima Casă, clientii sunt conditionati de înscrierea în cartea funciară a interdicției de vânzare a locuinței timp de cinci ani de la achiziție. Acest lucru este o garanție pentru stat că proprietarul nu va încerca să schimbe în niciun fel starea de fapt a creditului în anii de început. Nici măcar refinanțarea nu este permisă, iar vânzarea, la modul clasic, iese din calcul.  

„Singura cale prin care clienții de Prima Casă pot să schimbe condițiile contractuale în primii cinci ani este cu acordul Ministerului de Finanțe. O procedură suficient de anevoioasă încât să îi descurajeze pe mulți dintre ei. Doar cei care au cu adevărat nevoie ajung să demareze un astfel de demers, și nici atunci nu sunt rezultate garantate”, arată pentru IMOPEDIA.ro Bogdan Marcu, broker de credite.

Acest aspect a stârnit nemulțumiri la mai multe niveluri, de-a lungul timpului. Au existat chiar și mai multe inițiative prin care se solicita schimbarea acestei realități legislative. Totuși, nimic nu s-a concretizat până acum, lucru contraproductiv, spun specialiștii.

„Prima Casă este un program cu caracter social. Dacă un client consideră că nu mai are nevoie de ajutorul de care a beneficiat de la stat în urmă cu câțiva ani, când a obținut creditul, nu ar trebui să fie oprit în a accesa un produs clasic, prin refinanțare. Astfel, statul ar putea orienta garanțiile eliberate către alți clienți care au nevoie de acești bani. Un asemenea demers ar schimba dinamica bancară: se vor acorda atât noi credite Prima Casă, cât și credite imobiliare standard”, continuă Bogdan Marcu.

Legea este aplicată greșit de funcționarii de la ghișee

De cealaltă parte, reprezentanții statului sunt de părere că exista mai multe solutii pentru clienți, doar că funcționarii din spatele ghișeelor înțeleg legea după cum s-au obișnuit, nu după cum dictează aceasta cu adevărat.  Tocmai de aceea, este în discuție o clarificare de lege.

„Radierea, înainte de cinci ani, posibilă și până acum, era pentru rambursare anticipată, numai că unele oficii ale ANCPI nu înțelegeau acest lucru. Unele radiau, altele nu. Dacă ai rambursat tot înainte de termen, dacă nu mai ai credit, nu mai ești în program, este normal să poți vinde. Și atunci se vine cu precizarea că se poate radia înainte de cinci ani, cu condiția rambursării anticipate a creditului. Era și până acum absolut la fel, doar că erau interpretări și atunci s-a simțit nevoia unor clarificări în legislație ca să nu mai fie interpretări diferite la nivelul diferitelor sucursale ANCPI”, au declarat pentru IMOPEDIA.ro oficialii FNGIMM.

Oficialii Guvernului sunt de acord cu faptul că neadoptarea unor măsuri imediate ar influența negativ capacitatea de rambursare a ratelor scadente din creditul garantat și ar conduce la reale dificultăți în ceea ce privește rambursarea ratelor creditelor de către beneficiari. Acest lucru ar avea o influență directă negativă asupra derulării prudente și eficiente a garanțiilor acordate de stat în cadrul programului Prima Casă, căci încă mai sunt câteva sute de milioane de euro de acordat, din ceea ce se spune că ar fi ultima editie Prima Casa.

 

Articol postat de Mircea Vinteanu

Sursa Imopedia

Data publicarii: 2012-08-28

Opinii clienti:

Momentan nu exista opinii postate.


©2011 www.elite-imobiliare.ro. All rights reserved.            Webdesign: Webdesign, creare site-uri web si magazine virtuale Găzduire: Gazduire web si inregistrare domenii Promovare: Catalog firme si companii