Creare cont Login
elite-imobiliare.ro » vrei sa faci un credit prin prima casa afla la ce cheltuieli aditionale trebuie sa te astepti
Vezi ofertele mele salvate


Categorii

Știri și noutăți

PromoReclama

Opinii Clienţi:

Promo

Informatii Cumparatori:


Vrei să faci un credit prin Prima Casă? Află la ce cheltuieli adiționale trebuie să te aștepți

Puțini dintre aplicanții la programul guvernamental știu, înainte de a porni la drum, câți bani vor trebui să scoată din buzunar, pe lângă avans.

Un punct forte major oferit de un credit Prima Casa, mai ales după intrarea în vigoare a noului regulament al BNR, constă în avansul mic, de minimum 5%, pe care trebuie să-l plătească beneficiarul. Faptul că dispunând de o sumă relativ modestă de bani (2.500-3.000 de euro) pot porni în căutarea unei case reprezintă adesea motivul pentru care mulți tineri se hotărăsc să facă un astfel de împrumut.

Puțini se gândesc însă, atunci când pornesc într-un astfel de periplu, la faptul că, pe lângă avans, vor trebui să mai scoată din buzunar încă o sumă generoasă de bani, ce va avea ca scop achitarea cheltuielilor adiționale legate de încheierea unei tranzacții imobiliare. De aceea este recomandat ca, înainte de a începe să-ți cauți propriu-zis o casă – bazându-te pe faptul că dispui de banii de avans -, să mergi mai întâi la una sau mai multe bănci și să-ți faci o listă cu ce va trebui să plătești în plus, în funcție de bugetul tău.

  Va prezentam  în cele de mai jos, o listă a acestor costuri suplimentare, luând în calcul, spre exemplificare, un credit în valoare de 57.000 de euro.

1. Depozitul colateral constituit la bancă, ce cuprinde trei rate de dobândă (acestea nu sunt egale, ci mai mici decât primele trei rate lunare, ele acoperind doar dobânda datorată băncii). La Banca Română de Dezvoltare (BRD), spre exemplu, valoarea acestui depozit se ridică la aproximativ 630 de euro pentru un împrumut de 57.000 de euro.

2. Comisionul de 0,49% din valoarea garanției către Fondul de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM). Luând în calcul împrumutul maxim (co)garantat de către stat pentru locuințele finalizate, este vorba de o sumă de aproape 140 de euro. Comparativ cu etapele precedente ale programului guvernamental, când Guvernul garanta întregul împrumut acordat de către bancă, această sumă este redusă la jumătate, dat fiind că statul împarte acum riscul cu banca. Este bine să știi că acest comision către FNGCIMM va trebui să-l plătești în fiecare an până la rambursarea creditului. Partea bună este că el scade gradual, odată cu diminuarea soldului creditului.

3. Evaluarea imobilului. Majoritatea băncilor au o listă cu evaluatori agreați, iar unele îți permit chiar să-ți alegi evaluatorul pe cont propriu. Costurile variază, în mod firesc, dar se situează undeva în jur de 80-100 de euro, în funcție de caz.

4. Asigurarea imobilului. Pentru un credit contractat la BRD, spre exemplu, o astfel de poliță are un cost de circa 80 de euro. Și asigurarea va trebui să o plătești în fiecare an, fie integral, fie în tranșe, în funcție de condițiile fiecărei bănci.

5. Cheltuielile notariale cântăresc cel mai greu în bugetul de cheltuieli adiționale pe care va trebui să ți-l faci pentru a face o achiziție prin Prima Casa. Acestea pot ajunge la circa 700 de euro sau chiar mai mult, în funcție de valoarea imobilului (nu cea a tranzacției, ci valoarea de evaluare din grila notarilor). Aceste cheltuieli includ încheierea antecontractului (ce costă, de obicei, sub 100 de euro), intabularea, precum și onorariul notarului. Este bine să știi că aplicanții la programul guvernamental beneficiază de anumite reduceri la aceste taxe notariale și să faci uz de acestea.

 

Articol postat de Mircea Vinteanu

Sursa Imobiliare

Data publicarii: 2012-06-06

Opinii clienti:

Momentan nu exista opinii postate.


©2011 www.elite-imobiliare.ro. All rights reserved.            Webdesign: Webdesign, creare site-uri web si magazine virtuale Găzduire: Gazduire web si inregistrare domenii Promovare: Catalog firme si companii