Creare cont Login
elite-imobiliare.ro » dreptul cumparatorului de a fi informat (1)
Vezi ofertele mele salvate


Categorii

Știri și noutăți

PromoReclama

Opinii Clienţi:

Promo

Informatii Cumparatori:


Dreptul Cumparatorului de a fi informat (I)

Unul din principalele drepturi ale consumatorului de servicii imobiliare este acela de a fi informat complet, corect si precis . Astazi vom vorbi despre:

Promovarea Imobiliara
Anunturile de vanzare trebuie sa ofere cumparatorilor posibilitatea de a alege o locuinta in deplina cunostinta de cauza. Asta inseamna ca fiecare anunt de vanzare trebuie sa contina, cel putin, urmatoarele elemente:

 

a) localizarea corecta pe harta
b) pretul cerut de vanzator
c) daca la acest pret se adauga TVA sau nu
d) comisionul perceput de agentul imobiliar
e) caracteristicile tehnice ale proprietatii
f) viciile proprietatii

Vom detalia, in continuare, fiecare element in parte. Dar, mai intai, tocmai pentru a intelege mai bine, va propun sa fim:

Cumparatori pentru o zi
Sa presupunem ca suntem in cautarea unei locuinte, a unui nou camin. Avem deja destule emotii cu privire la finantare, se tot vorbeste despre prelungirea sau nu a programului Prima Casa. Nu cunoastem cat sunt taxele notariale, cat sunt taxele la stat (daca or fi sau nu), nu stim cati bani trebuie sa avem pentru costurile aditionale pentru cumpararea unei locuinte. Tot ce putem face este sa estimam. Avem vreo 10.000 EUR toti banii. Sa speram ca toate aceste costuri nu depasesc 3.000 EUR, asa cum am gasit pe net. Din suma asta trebuie sa platim si la banca avansul de maxim 3.000 EUR. Ne mai raman 6.000 EUR pentru imbunatatiri in noua casa! Haideti sa ne cautam o casa noua! Incepem cautarile cu:

Anunturi de la proprietari
Nu cred ca avem nevoie de agenti imobiliari. Iar bani de aruncat nu avem. Alegem varianta de a cauta singuri pe internet. Am gasit anuntul direct de la proprietar. Este in aproprierea pietei Ambrozie, pe Fizicienilor, finalizat in 1983. Hhm, este 4 din 4 iar pretul 62.000 EUR. Nu se aplica TVA, foarte frumos. Ia sa facem un calcul si sa verificam pretul cerut de proprietar. Pentru Bucuresti, 2 camere, cica are pretul de 1.125 EUR pe mp (nu scrie daca este util sau total, dar parca citisem ca este pe metru patrat util). Apartamentul nostru are 59 mp, inmultit cu 1.125 EUR rezulta un pret de 66.375 EUR. Al nostru este cu 4.000 de EUR mai ieftin. Dar parca pare tot scump, nu? La o a doua privire pe anunt observam ca pretul are inclus un comision:

Comision de 1% pentru agentiile imobiliare
Deci daca noi mergem la proprietar pretul de la care incepem negocierile este 61.380 EUR, adica de la 61.000 EUR, rotunjit. Oare toate preturile afisate de proprietari au inclus un comision pentru agentii? O sa plecam de la premiza asta in negocieri, oricum. Ceea ce nu stim acum este:

Data anuntului
Nu scrie deloc pe acel site cand a fost adaugat anuntul. Sau, macar, cand a fost actualizat ultima oara. Nu ne putem da seama daca mai este valabil ori ba. Asta ne face sa ne intrebam daca acea persoana este chiar proprietarul sau este un agent care zice ca este proprietar. O sa verificam tot cu Google, dam o cautare pe o fraza mai deosebita din descriere “Apartamentul este situat in apropierea pietii Ambrozie, la 2 min de mers pe jos de la statia de metrou Nicolae Grigorescu“. Am gasit anuntul pe un portal imobiliar. Poza de la baie certifica faptul ca se refera la proprietatea pe care o analizam. Anuntul este actualizat in 14 decembrie 2010. O mai fi valabil? Trebuie sa sunam, pentru ca nu avem cum sa stim daca in 3 luni nu s-a vandut deja. Ohoo! Am gasit ceva interesant legat de:

Pretul de vanzare
Aici este 65.400 EUR! Adica peste 4.000 EUR in plus!! Incredibil, nu-i asa? Romanul are o vorba: nu e prost cel care cere, este prost cel care da. Nu stiu cum te numesti daca ceri ceva ce nu-ti da nimeni iar cand te-ai saturat si chiar vrei sa vinzi lasi pretul la mai putin decat ai fi obtinut acum multe luni. Iar asta te costa timp, bani si ani din viata. Oricum, doar pentru ca a mai adaugat 3 poze si suprafata construita nu vom da in veci 4.000 EUR, corect?. Asta ne intareste convingerea ca nu trebuie sa lucram cu intermediari. (Oare proprietarul stie? Desi nu cred ca-l intereseaza, nu?). Sa vedem cum este pretul fata de alte oferte din zona.

Proprietati similare
Ar fi fost bine sa putem cauta pe harta, dupa zona sau reper. Sa putem cauta “doar 4 din 4″, de exemplu. Si sa putem cauta dupa anul constructiei. Mai ales cu evenimentele recente, este foarte important aspectul asta. Daca am putea sa cautam proprietati similare din zona ne-ar ajuta sa vedem daca pretul cerut de proprietar este prea mare sau nu. Am incercat pe un portal imobiliar si am gasit un anunt in zona, la metro. Este 48.900 EUR. Dar n-are nici o poza! Asta inseamna ca agentul nici nu a vazut proprietatea si nici nu se intelege bine cu proprietarul, altfel i-ar fi dat cateva poze pe email. Zic eu. Si atunci de unde stie agentul ca este de vanzare? Aha, inseamna ca proprietarul a dat un anunt. Sa nu pierdem timpul: anuntul de pe acel portal este actualizat din iulie 2010! Ne ajuta tot Google sa gasim proprietati similare. Care ne conduce pe un alt site de anunturi, unde gasim un apartament similar. Pretul este foarte mare fata de apartamentul ales de noi: 67.000 EUR. In plus, anuntul nu mai este valabil. Inseamna ca pe unele site-uri anunturile sunt valabile pentru un anumit termen iar pe unele site-uri anunturile nu expira niciodata? Probabil ca asa este. Si totusi, cel mai usor este sa cautam utilizand:

Portalurile Imobiliare?
Am inceput cautarea pe un portal imobiliar. Desi nu am gasit posibilitatea de a cauta dupa suprafata utila (!), am reusit sa obtin 4 anunturi cu apartamente din zona, cu preturi intre 54.000 EUR si 70.000 EUR. Doua dintre ele mi s-au parut ca fac parte din Lumea Basmelor (circa 1.300 EUR/mp util !). Dar celelalte doua mi-au atras atentia. Primul anunt se refera la o proprietate de vanzare la 54.000 EUR, la etajul 5 din 10, cu o suprafata utila de 50 mp. Anul de constructie “inainte de 1990“. Deci poate fi si din 1950, n-avem de unde sa stim. Comisionul agentiei este de 3%, plus TVA, adica circa 1.930 EUR (wow! la 200 EUR economisiti pe luna ar insemna economiile pe un an si jumatate. Oare plateste cineva atat de mult? Trebuie sa fie servicii super, la banii acestia, nu?). Nu spune daca este inclus in pret, presupun ca se adauga. Partea frumoasa este ca avem loc de parcare. Stiu de la un evaluator ca un loc de parcare ar ajunge la 3.000 EUR. Prin prisma asta pare bun pretul de vanzare, nu? Sa vedem si cel de-al doilea anunt. Aici comisionul este negociabil “in momentul vanzarii-cumpararii“. Adica, pana atunci, nu stim cat ne costa dar ne vom targui acolo, la notar. (Oare vor banii pe loc si imi emit chitanta/factura sau bon fiscal? Voi ce credeti?) Au acelasi pret total dar al doilea are suprafata mai mare, in loc de 50 mp are 52 de mp. De altfel, se si vede pe anunt: primul se vinde cu 1.000 EUR/mp iar al doilea doar cu 900 EUR/mp. Nu se specifica daca este util sau construit. Dar, cu un calculator la indemana, aflam adevarul: s-a utilizat suprafata construita. Primul apartament are 54 mp iar al doilea are 60 mp. La acelasi pret, preferam unul mai mare, nu? ‘ Doar ca ne lovim imediat de:

Lipsa de profesionalism a agentiilor imobiliare
Daca va uitati atent la poze veti vedea ca este vorba de acelasi apartament! Acelasi anunt de vanzare, cu doua preturi/mp diferite, cu suprafete diferite! La primul anunt scrie ca avem acces la internet multiplu (“Cablu, Fibra optica, Wireless, Dial-up“, in timp ce al doilea se limiteaza la internetul prin cablu. Atunci, ne intrebam, pe buna dreptate, a cui este aceasta oferta la vanzare? Sunt si alte agentii care o au la vanzare? Poate au chiar si preturi mai bune ori comisioane mai mici. Sau suprafete mai mari, nu-i asa? Dar care este adevarul? Noi, in calitate de cumparatori, cum decidem? O cautare similara pe un portal imobiliar a aratat ca doar 1 din 10 proprietati listate au poza (!?). Multe au harta in loc de poze. Va voi spune intr-un post viitor cum este sa fii Agent imobiliar pentru o zi si ce poti face, in calitate de cumparator, pentru a afla adevarul chiar de la proprietari. Dar sa nu uit de:

Vestea buna
Am vorbit cu reprezentantii ambelor portaluri imobiliare pe care le-am intalnit pe internet si am primit asigurari ca, in conformitate cu legislatia in vigoare, vor lua masurile necesare pentru a informa corect cumparatorii si a

  • mentiona in oferta comisionul perceput de la cumparator cel ce a publicat anuntul
  • lua in calcul, la sortare, pretul final, ce include atat comisionul perceput de la cumparator cat si TVA-ul
  • calcula pretul raportat la suprafata utila sau mentiona suprafata utilizata la calcului pretului pe metru patrat

Citeste in continuare Drepturile Cumparatorului (II).....

 

    

     Postat de  Mircea Vinteanu - Realtor & CRS -

     Elite  Imobiliare  Constanta - Elite Vision And Consulting

 

Data publicarii: 2012-05-20

Opinii clienti:

Momentan nu exista opinii postate.

Oferte exclusive

Ultimele Oferte

Tomis Plus - Apartament cu 3 camere lux in Complex Georgia Residence
Tomis Plus - Apartament cu 3 camere lux in Complex Georgia Residence

Dormitoare: 2

Suprafata utila: 80,95 mp

Confort: 0


135.000 Euro
Tomis Plus - Apartament cu 3 camere situat in bloc nou Complex Georgia Residence
Tomis Plus - Apartament cu 3 camere situat in bloc nou Complex Georgia Residence

Dormitoare: 2

Suprafata utila: 79,03 mp

Confort: Lux


100.000 Euro
OFERTA LIMITATA DIRECT DEZVOLTATOR! TOMIS NORD - Apartament cu 2 camere TIP 3 in Perpetum Residence II
OFERTA LIMITATA DIRECT DEZVOLTATOR! TOMIS NORD - Apartament cu 2 camere TIP 3 in Perpetum Residence II

Dormitoare: 1

Suprafata utila: 57,89 mp

Confort: Lux


74.850 Euro
Tomis Nord - Complex Tic-Tac - in precontract dupa doar o zi - Apartament compus din 2 camere, etaj 1
Tomis Nord - Complex Tic-Tac - in precontract dupa doar o zi - Apartament compus din 2 camere, etaj 1

Dormitoare: 1

Suprafata utila: 32 mp

Confort: 3


42.000 Euro
Mamaia Nord - Apartament de lux cu 2 camere, mobilat si utilat complet
Mamaia Nord - Apartament de lux cu 2 camere, mobilat si utilat complet

Dormitoare: 1

Suprafata utila: 54 mp

Confort: 1


95.000 Euro
Vezi toate ofertele
PromoReclama

©2011 www.elite-imobiliare.ro. All rights reserved.            Webdesign: Webdesign, creare site-uri web si magazine virtuale Găzduire: Gazduire web si inregistrare domenii Promovare: Catalog firme si companii