Creare cont Login
elite-imobiliare.ro » cum verificati actele de proprietate
Vezi ofertele mele salvate


Categorii

Știri și noutăți

PromoReclama

Opinii Clienţi:

Promo

Informatii Cumparatori:


Cum verificați actele de proprietate

Pentru a demonstra că este proprietar, persoana care vinde casa trebuie să aibă următoarele documente: actele de proprietate ale casei, certificatul de sarcini, un certificat fiscal. Toate acestea sunt necesare și la notar, la încheierea tranzacției.

1) Certificatul de sarcini (cunoscut și sub denumirea de "extras din cartea funciară") se obține de la judecătoria în raza căreia se află locuința. În acest act trebuie să apară:

a) numele proprietarului; aveți grijă să fie identic cu numele persoanei din fața dumneavoastră și să nu fie diferență nici măcar de o inițială;

b) numărul de ordine și numărul cadastral al fiecărui imobil; acest număr este de fapt cel care îți certifică autenticitatea actului și te va ajuta ulterior să faci verificări sau înscrierea la judecătorie în cartea funciară;

c) suprafața terenului;

d) titlul de proprietate, cu actul de proveniență și demersul juridic prin care a fost obținut; poate fi autorizație de construire, act de vânzare-cumpărare, de la o persoană fizică sau juridică sau de la vreo instituție de stat (pentru cele construite înainte de 1989). Mai poate fi obținut prin moștenire sau donație;

e) dacă are sau nu ipotecă (locuința este gaj pentru un împrumut) ori comandament (proces pe rol pentru datorii și restricție de vânzare, pe care o pun de regulă asociațiile de proprietari pentru datoriile la întreținere, interzicând astfel vânzarea lor). Nu este un lucru de neglijat să afli că pe casă există una sau două ipoteci care ar putea face posibilă vânzarea ei prin licitație sau trecerea în proprietatea altcuiva.

Atenție, judecătoria eliberează în orice situație certificatul de sarcini pentru o casă, chiar dacă este sau nu ipotecată sau dacă are restricții de vânzare! În cazul în care acestea există, pe hârtie este scris cu roșu dacă are restricții de vânzare.

2) Certificatul Fiscal este eliberat de circa financiară în raza căreia se află locuința și arată dacă proprietarul are sau nu datorii la plata impozitelor la stat pentru casă. Acest document, ce seamănă cu o adeverință, eliberat tot de o instituție a statului, va certifica încă o dată că proprietarul este persoana cu numele respectiv. În afară de acest semnal, este bine că în acest mod veți afla și dacă impozitele sunt plătite la zi.

3) Titlul de proprietate este cel mai important act și trebuie verificat cu atenție. Pe acesta nu trebuie să apară ștersături, ștampile neclare, semnături ilizibile, indescifrabile ale notarilor sau persoanelor oficiale. O persoană poate dobândi o casă prin cumpărare, prin construire, prin retrocedare, prin succesiune sau donație. Fără a fi proprietar al casei, poate avea însă dreptul de a locui sau a se folosi de ea prin dreptul la uzufruct, prin dreptul de uz sau dreptul de abitație, dreptul de servitute sau dreptul de superficie. O persoană care nu este proprietar, dar are dreptul la uzufruct, dreptul de uz sau dreptul de abitație, dreptul de servitute sau dreptul de superficie, nu are voie să vândă casa.

Dacă este o casă veche, construită înainte de 1945, nu aveți încredere în cel care se pretinde proprietar, ci verificați starea acesteia la primărie, la serviciul juridic. Pentru București, o astfel de statistică există și pe site-ul Primăriei Municipiului București: www.pmb.ro. Aici, la o rubrică specială, puteți introduce adresa casei și automat vi se va afișa o situație a stării ei juridice. În cazul în care există un dosar pe rol, se afișează și numărul dosarului și al revendicatorului, precum și data începerii procesului.

 

Articol postat de Mircea Vinteanu


Data publicarii: 2011-12-22

Opinii clienti:

Momentan nu exista opinii postate.


©2011 www.elite-imobiliare.ro. All rights reserved.            Webdesign: Webdesign, creare site-uri web si magazine virtuale Găzduire: Gazduire web si inregistrare domenii Promovare: Catalog firme si companii